Веселин Живков е лицето на атлетиката в „Мисия спорт на любимите герои“

Един от най-бързите юноши в Европа Веселин Живков бе обявен като едно от лицата на новата инициатива за популяризиране на спорта сред децата „Мисия спорт на любимите герои“.

Оригиналната инициатива ще се осъществи съвместно със сдружение „Пазарджик спортува“, и е по инициатива на „Златното момиче“ на България в художествената гимнастика Ренета Камберова и д-р Денислава Ангелова, председател на сдружение Асоциация „Докосни дъгата”. Основната цел на кампанията е да популяризира физически активния начин на живот сред децата от 1 до 4 клас.

Националната кампания стартира официално на 20 ноември в Музея на спорта на националния стадион „Васил Левски“ пред 14 спортни федерации и известни български спортисти с представяне на костюмите на анимационните герои, с които учениците в началните класове ще имат възможност да се срещнат, за да изберат подходящ за тях спорт.

Смятаме, че децата имат нужда да им покажем нещо на техен език. Мисията ще бъде представена по начин, по който те да я разберат, защото нашата идея не е просто да прекарат един хубав ден, в който да им се случи нещо по-различно. Искаме с този един ден да започнем една вълна за това децата да започнат да спортуват„, сподели Рени Камберова.

С тази кампания искаме да вкараме децата от 1 до 4 клас в залите, за да спортуват. Всички ние знаем, че спортът е изключително важен не само за физическото, но и за психическото състояние на децата. Освен, че дава самоувереност, дисциплина и самоконтрол, той помага и на по-срамежливите деца да се отпуснат и да дадат своя принос в живота. За нас с Рени е изключително важно спортът да не бъде под натиск, а детето само да избере и да открие себе си в своя спорт. За нас е гордост, че можем да го кажем – зад нас застанаха 14 федерации, които ще ни подкрепят и ще бъдат с нас в следващите седмици, месеци, надяваме се дори година-две. Вярваме, че лицата на нашата кампания и анимационните герои ще вдъхнат желанието в нашите деца да спортуват„, каза д-р Денислава Ангелова.

Като лице на атлетиката Веселин Живков, който през тази година постави национални рекорди на 60 м в зала и 200 м на открито, каза, че спортът изгражда характери и се радва да бъде лице на тази кампания.

Представителят на БФЛА Антон Бонов, който отговаря за програмата „Детска атлетика“ в организацията, добави, че федерацията вече шеста година развива активно атлетиката сред най-малките деца и вече хиляди деца по страната са минали през програмата, а „Мисия спорт на любимите герои“ е още една възможност за подрастващите да се запознаят с олимпийски спорт номер едно, който бе най-успешния за България на игрите в Рио 2016 и младежките олимпийски игри в Буенос Айрес 2018. Бонов припомни, че в Аржентина Александа Начева стана шампионка на троен скок на младежката олимпиада, Валентин Андреев е вицешампион на чук, а Веселин Живков взе победа в единия финал на 200 м, което е доказателство за подема на младото поколение български атлети.

Сред лицата на инициативата са още Петър Хубчев, Тервел Пулев, Владимир Николов, Христиана Тодорова, Денислав Коджабашев, Габриела и Стефани Стоеви, Асен Великов, Елица Янкова и др. В Плевен ще се включи и световният шампион по бокс Детелин Далаклиев.

Кампанията „Мисия спорт на любимите герои“ ще започне от Пазарджик тази събота, 24 ноември, а след това, на 2 декември, гостува в Плевен. Събитията ще се провеждат в зали с участието на стотици деца. Ще бъдат обособени различни „спортни кътчета“, където, разпределени в групи, малчуганите ще се запознават отблизо със спецификата на различните спортове.

В Пазарджик децата ще имат възможност да се запознаят с някои от упражненията от програмата „Детска атлетика“. По-рано през тази година градът бе домакин на кръг от веригата „Рън България“, където участваха повече от 500 души от различни възрасти, а най-малките се състезаваха отборно в „Детска атлетика“. Тогава организатори бяха сдружението „Пазарджик спортува“, община Пазарджик, Българска федерация лека атлетика и Рън България.

Инициативата е подкрепена идейно от Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието.

На официалната страница на кампанията ще се публикуват и специални видеоклипове с участието на лицата на инициативата и анимационните герои.

Share Button