Пламен Кръстев премина 60-ото препятствие

Вицешампионът на Европа на 60 м с препятствия и бивш национален рекордьор на високите хърдели Пламен Кръстев навърши 60 години на 18 ноември 2018-а.

Ако годините бяха препятствия, то Кръстев преодоля номер 60 във Виена, където съпругата му Светлана му подари билет за концерт на филхармоничния оркесър на местната опера за юбилея.

В атлетиката Кръстев е един от най-силните състезатели на високите препятствия, а рекордните му постижения на 60 м в препятствия в зала – 7.66 и 110 м с препятствия – 13.46 остават на второ място във вечната ранглиста след националните рекорди на Живко Виденов – 7.62 и 13.33.

Пламен Кръстев бяга 22 пъти под 13.80 на 110 м с препятствия, а на европейското първенство в зала в Милано през 1982 е най-големият му успех в кариерата. Тогава Кръстев печели сребърния медал със 7.74 само на 1 стотна от титлата, като преди това на полуфиналите е записал 7.68.

След активната си дейност като състезател Пламен е президент на Българска федерация лека атлетика в периода 1995-1996 и член на Комисията на атлетите към ИААФ от 1995 до 1999. Той заема и редица обществени длъжности в ЦСКА, Комитета и Агенцията за младежта и спорта (предшественици на Министерството на младежта и спорта), а и в момента е един от членовете на Изпълнителното бюро на БОК и на фондация „Български спорт“.

От 2004-а година досега Кръстев е гост коментатор на атлетическите състезания в българската версия на „Евроспорт“.

Почти три десетилетия той управлява и една от най-успешните български фирми за хранителни добавки „Биогейм“.

Заедно със съпругата му Светлана са родители на двама сина.

Специално за списание „Атлетика“ Пламен Кръстев заяви по повод юбилея си: „Пъпът ми е хвърлен в атлетиката и винаги ще бъда близо до нея.“

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com желаят много здраве, късмет и още много атлетически емоции на Пламен Кръстев!

Share Button