Абрахам Киптум – човекът, който счупи световният рекорд на полумаратон

За да поставиш световен рекорд в бяганията на дълги разстояния на шосе са необходими няколко важни фактора: върхова форма на състезателя, добре разпределено темпо по трасето, пейсмейкъри или силна конкуренция, почти равно трасе, перфектни атмосферни условия.

Много е трудно всички условия за върхово постижение да се съберат на едно място. 

Абрахам Киптум обаче не е дошъл във Валенсия да подобрява световния рекорд, а да печели полумаратона с личен резултат. Малко по-рано – през септември, той спечели Копенхагенския полумаратон с личен рекорд от 59:09 ч. И сега амбициите му са да бяга по-бързо, но колко?

Валенсия предлага прекрасно време, а трасето е равно като тепсия. Няма пейсмейкъри, но 17 души в стартовия списък са слизали под гросмайсторската граница от 1 час. 

Затова и стартът е бърз – първите 5 километра са преодолени за 13:56 мин. Втората „петица“ е малко по-бавна и „само“ 28:02 мин на 10 км. За Киптум това е бавно и той решава да се опита да се откъсне от групата и най-вече от основния си конкурент – Джемал Имер. Прави го с фантастичните 2.44 мин/км. На 15-ия километър той вече е едноличен водач и ги минава за 41:40 мин. Това е с едва 7 секунди по-бавно от темпото на Зерсенай Тадесе при поставянето на световния рекорд. В този момент движещият се отстрани на мотор Рашид бен Мезиан, който е един от организаторите и технически директор на състезанието, му казва, че може да се опита да атакува рекорда. Абрахам Киптум вдига темпото и в крайна сметка пресича финалната линия за 58:18 мин – с 5 секунди по-бързо от досегашното върхово постижение на Тадесе.  

Посвещавам рекорда на дядо ми, каза след финала Абрахам. 

Но кой е дядо му и защо именно на него? 

И какъв е пътят на новия световен рекордьор в полумаратона?

Детството му е до голямо степен традиционно за кениец. Роден е на 15 септември 1989 година в малко селце в областта Нанди. Семейството му е изключително бедно, а той е третото дете. Баща му е готвач в училище, а майката му – домакиня. Абрахам се запалва по бягането още в училище и започва да тренира 3000 м и 5000 м, както и традиционния за всички кенийци крос. 

Таланта да бяга обаче е наследил от дядо си. Той се казва Уилям Кипсугут Лагат и е бил състезател в годините, когато мениджърите още не бяха обхванали кенийците, те не бяха наводнили всички състезания в Европа и не печелеха такива пари.

Неодавна дядото на Абрахам обаче напусна този свят и затова именно на него посвети своето постижение новият световен рекордьор. 

А дебютът на голям международен маратон е през 2015 година, когато Абрахам става трети в Рабат с 2:11:36 ч. Но не това е най-важното, а срещата с мениджъра Хуан Пинеда. Испанецът харесва упоритостта и начина на бягане на младия кениец и в края на годината му предлага договор, който той съответно подписва. 

Следват две победи: на маратона в Лагос, Нигерия, с 2:16:21 ч при доста горещо време и на полумаратона „Мадрид Рок енд рол“ с 1:01:52 при тежко хълмисто трасе. 

С първите солидни получени пари какво мислите, че е направил? Че е отишъл да купонясва в някоя местна дискотека до зори? Че харчи за мадами и луксозни коли? Нищо подобно. С парите той построява нова къща на родителите си. 

През 2016 година талантливият бегач най-накрая слиза под един час на полумаратона в Копенхаген – 59:36 мин. На следващата година отново печели в Лагос с 2:15:23 ч. 

Но резултатите, особено в маратона, не се получават толкова добре, колкото очаква Абрахам. До този момент той тренира основно в група с други кенийски атлети и няма личен треньор. Така той се решава на промяна и започва да се готви под ръководството на Джошуа Кемей, мъж и треньор на олимпийската вицешампионка в маратона от Рио-2016 Юнис Кирва. Кемей всъщност е чичо на Абрахам Киптум. Специалистът нанася необходимите корекции в тренировъчните планове и резултатите веднага са налице. Същата година става трети на маратона в Амстердам с личен рекорд – много сериозен резултат от 2:05:26 ч. 

Тази година Киптум започна с победа на маратона в Дегу с 2:06:29 ч. Иска да бяга и в Чикаго, но организаторите не го допускат. Тогава Абрахам, неговият мениджър и неговият треньор решават усилията да се концентрират върху маратона в Абу-Даби, който ще бъде на 7 декември. А тренировъчната схема към него включва участие в два силни полумаратона: в Копенхаген и Валенсия. 

Сега новият световен рекордьор има нови планове. Първият е свързан с Абу-Даби, където той ще търси бягане под 2:05 ч. Вторият е предстоящата на 20 декември сватба с неговата любима. Третият е да участва на световното първенство по крос кънтри. Четвъртата е да стартира на някой от големите маратони: най-вероятно в Бостън или Лондон. 

Дано този път го пуснат…

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button