Милица Мирчева е шампионка по кроскънтри в САЩ

Една от най-добрите български атлетки в бяганията на дълги разстояния Милица Мирчева, която в момента е студентка във Florida State University (FSU), САЩ, постигна поредния си престижен успех зад Океана.

Състезателката на Атлет – Мездра стана шампионка при жените по кроскънтри в колежанското първенство на Южния регион на Щатите (2018 NCAA South Region Cross Country Championships), което се проведе в Apalachee Regional Park в околностите на столицата на Флорида Талаха̀си на 9 ноември.

Така 24-годишната атлетка от Добрич се класира директно за Националния студентски шампионат по кроскънтри в Дивизия 1 (NCAA Division I Men’s and Women’s Track and Field and Cross Country Championships), който ще се състои този уикенд, 17 ноември, в Медисън, Уиско̀нсин.

В конкуренцията повече от 200 атлетки от 30 щатски университети и колежи Милица Мирчева финишира първа на 6 км при дамите след изключително силен финален спринт в последните 500 м – тя пробяга дистанцията за 20:16.9. Втора, на около 7 секунди след нея, завърши Джесика Паско (Florida) с 20:23.6., а трета, на повече от 12 секунди – Джесика Дроп (Georgia) с 20:29.4.

Това е първа титла при жените за FSU от четири години насам.

По този начин Милица допринесе най-много за отборния успех на тима на FSU – Florida State Seminoles Cross Country, който също се класира автоматично за Националния шампионат по крос кънтри в Дивизия 1, при това за пръв път след 2014 г.

Родената в Добрич атлетка спечели сребърен медал при девойките под 23 години на европейското първенство по кроскънтри през 2014-а в Самоков, а през 2016-а стана първата българка участвала на маратон на олимпийски игри.

Мирослав Гетов, medianews.bg

Снимки: Perrone Ford/ PTFPhoto

Share Button