Изберете атлет на България за 2018-а: Иво Балабанов

Анкетата за „Атлет на България“ се организира за 21-и път от списание „Атлетика“ и ще излъчи най-добрият български атлет за 2018-а година.

Представяме ви сезонът на Иво Балабанов.

Атлетът от Благоевград, който тренира при Йоло Николов в Мездра, спечели два медала на националните шампионати в зала – сребро на 1500 м и бронз на 3000 м.

В сезона на открито Балабанов показа сериозен напредък с няколко лични рекорда. 21-годишният бегач спечели две национални титли на открито – на 3000 м стипълчейз и на 5000 м с впечатляващите 14:07.14 – резултат, който не постиган от българин в последните 25 години. Иво получи и покана за европейското първенство за мъже на 3000 м стипълчейз, където подобри личния си рекорд с 8:51.52. Последваха още два лични рекорда на полумаратон – 1:08:03 в Сараево, Босна и Херцеговина и 1:06:13 на Софийския маратон. Вторият резултат също е най-силен в историята на полумаратона в България след националния рекорд  на Петко Стефанов – 1:02:33 и постиженията на националния рекордьор на маратон Христо Стефанов.

Балабанов не спря с добрите си изяви дотук и спечели национална титла при младежите до 23 години на кроскънтри, както и сребърен медал на балканския шампионат по кроскънтри.

На балкански шампионати при мъжете Иво има и бронз на 3000 м стипълчейз от Стара Загора и сребро на полумаратона в Сараево.

Сайтът www.atletikabg.com дава възможност да гласувате за своя фаворит от номинираните 20 имена. Атлетът с най-много гласове ще бъде обявен за „Любимец на феновете“ на www.atletikabg.com, а вотът на феновете ще бъде добавен към гласуването на експертите на списание „Атлетика“ и спортните журналисти, които отразяват спорта лека атлетика в България.

Share Button