ИААФ номинира най-добрите атлети в света за 2018-а година

Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) номинира най-добрите 10 атлети на света за 2018-а година в сайта на организацията.

Ето и имената на номинираните и успехите им през годината:

  1. Тимъти Чериот (Кения) – води световните ранглисти на 1500 м и 1 миля. Има девет победи от 11 състезания в тези дисциплини. Шампион на „Диамантената лига“. Сребърни медали на Игрите на британската общност и Африканският шампионат.
  2. Кристиан Коулман (САЩ) – Световен рекорд на 60 м в зала и световна титла на 60 м в зала. Най-бърз на 100 м през годината и шампион на „Диамантената лига“.
  3. Арманд Дупландис (Швеция) – Европейски шампион на овчарски скок в най-добър резултат в света за годината. Световен шампион за юноши под 20 години. Осем най-добри постиженения и световни рекорди за юноши на открито и в зала.
  4. Елиуд Кипчоге (Кения) – Победител в маратона на Лондон. Победител на маратона на Берлин със световен рекорд, с който подобри върховото постижение с разлика, която не е виждана от 1967-а година насам.
  5. Емануел Корир (Кения) – Водач в световната ранглиста на 800 м с най-добро постижение от 2012-а година насам. Шампион на Континенталната купа и „Диамантената лига“, сребърен медал на Африканското първенство. С шесто постижение в света на 400 м.
  6. Ноа Лайлс (САЩ) – най-бърз за годината на 200 м в петте си бягания включително финала на „Диамантената лига“. Победител на 100 м и на 4х100 м на Континенталната купа. Най-добър резултат в света на 150 м по права.
  7. Луво Манионга (Република Южна Африка) – Победител на Континенталната купа и „Диамантената лига“ на скок дължина. Сребърни медали на световното първенство в зала и Африканския шампионат.
  8. Кевин Майер (Франция) – Световен шампион на седмобой в зала. Световен рекорд на десетобой.
  9. Абдерахман Самба (Катар) – Най-добър в света за сезона на 400 м с препятствия без загуба в деветте бягания, в който е участвал и с най-добър резултат в света от 1992-а година насам. Шампион на Азиатските игри на 400 м с препятствия и 4х400 м. Шампион на Континеталната купа. Шампион на Азия в зала на 4х400 м.
  10. Том Уолш (Нова Зеландия) – Най-добър за сезона на гюле с най-силния резултат от 2003-а година насам. Шампион на света в зала, на Игрите на британската общност и на „Диамантената лига“.

Кои са номинираните при жените вижте тук

 Атлетът на света ще бъде избран чрез гласуване от три страни – съветът на ИААФ, семейството на ИААФ (национални федерации, журналисти пишещи за атлетиката, мениджъри и т. н.) и фенове.

Съветът на ИААФ ще определи 50 процента от вота, а семейството на ИААФ и феновете имат по 25 процента.

Феновете гласуват чрез три социални мрежи в Интернет – Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Харесване във Фейсбук и Инстаграм, и ретуит в Туиър ще носят по един глас на всеки номиниран.

Share Button