Run Bulgaria: Тридневен семинар за бягането

Тридневен семинар на тема „Аз и бягането – синоними“ се проведе на 2, 3 и 4 ноември в град Долна баня.

Събитието, което бе организирано от движението „Рън България“ и Българска федерация лека атлетика, събра любители на бягането, професионални атлети и треньори, представители на атлетическите клубове и организатори на състезания.

Сред аудиторията и лекторите бяха Йорданка Янкова – победителка в Софийския маратон през 1999-а година, Магдалена Христова – национална рекордьорка на скок дължина в зала и финалистка от световни и европейски първенства, организаторка на детската атлетическа лига “Go Kids” , Цветелина Кирилова – национална рекордьорка на 1000 м и треньорка по кондиция на националния отбор по художествена гимнастика, Кристиан Патъров – участник на световното първенство за юноши под 20 години на 110 м с препятствия, Милена Миткова – национална шампионка на скок дължина и др.

Семинарът започна на 2 ноември с презентация за дейността на движението „Рън България“ през 2018-а година и значението на бягането в съвременното общество, а лектори бяха Иван Кутуев (създател на сайта www.Runbulgar.com) и Антон Бонов (БФЛА).

Първата тема от втория ден (3 ноември) беше за тренировките на начинаещи и напреднали бегачи, както и за различните методи за определяне на индивидуалното темпо на всеки бегач. Темата бе разработена от проф. Петър Бонов с лекция и практически занимания на стадиона в Долна баня.

Следобяда в семинара се включиха доц. Юлиан Карабиберов и Цветелина Кирилова, които споделиха опита си в кондиционната тренировка в различни видове спорт и ролята на бягането в тях.

Последният ден от „Аз и бягането – синоними“ (4 ноември) бе отделен за спортната екипировка с презентация на най-големия любителски клуб по бягания в света „Адидас – Рънерс“.

Треньорите Калин Стоянов и Надя Младенова представиха дейността на клуба в България и някой от най-новите тенденции в екипировката на бегача.

Част от участниците в семинара тичаха в двете сутрешни организирани бягания от 4 км (3 ноември) и 9 км (4 ноември) по трасето на „Долна баня рън“ – трейл състезание, което се проведе на 2 септември тази година, и в тренировката за определяне на ПАНО (Праг на анаеробния обмен) на 3 ноември.

Всички участници в „Аз и бягането – синоними“ получиха сертификати за участие в събитието.

Share Button