ИААФ номинира най-добрите атлетки в света за 2018-а година

Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) номинира най-добрите 10 атлетки на света за 2018-а година в сайта на организацията.

Ето и имената на номинираните и упсехите им през годината:

  1. Дина Ашър-Смит (Великобритания) – Европейска шампионка и номер едно в света на 100 м, 200 м и 4х100 м, втора на финала на „Диамантената лига“ и на Континенталната купа, шампионка на Игрите на британската общност с щафетата 4х100 м и бронз на 200 м.
  2. Беатрис Чепкоеч (Кения) – подобри световния рекорд на 3000 м стипълчейз с 8 секунди и държи трите най-добри постижения в дисциплината. Победителка в осем от седем финала включително Континенталната купа, Африканския шампионат и финала на „Диамантената лига“. Вицешампионка на 1500 м от Игрите на британската общност.
  3. Сифан Хасан (Холандия) – води световните ранглисти на 1 миля и на 3000 м, когато победи ан Континенталната купа. Европейската шампионка на 5000 м. Европейски рекорди на 5000 м и полумаратон. Взе два медала от световното първенство в зала на 1500 м и 3000 м.
  4. Катерин Ибаргуен (Колумбия) – Победителка на Континенталната купа, на „Диамантената лига“, на шампионата на Централна Америка и Карибските страни и в двата хоризонтални скока. Води световната ранглиста на троен скок и е непобедена в тази дисциплина в осем финала през годината.
  5. Мария Ласицкене (Русия) – победителка в 25 от 26 състезания през годината (загуби само от Мирела Демирева на „Диамантената лига“ в Рабат) като спечели световната титла в зала, европейската титла на открито и финалите на Континенталната купа и „Диамантената лига“.
  6. Шоней Милър-Уйбо (Бахама) – победителка във всичките си 15 бягания през годината (2 пъти в серии и 13 пъти на финали) включително 4х100 м и 200 м на Континеталната купа. Води светиовната ранглиста на 400 м с най-бързото време от 2006-а година насам. Шампионка на Игрите на британската общност и „Диамантената лига“ на 200 м. Постави световни рекорди в неофициалните дисциплини 300 м в зала и 150 м на права.
  7. Сандра Перкович (Хърватия) – победителка в 11 състезания от 13 през годината включително рекордната пета европейска титла в дисциплината диск. Държи седемте най-добри постижения за годината,
  8. Кастър Семеня (Република Южна Африка) – непобедена в 9 финала на 800 м включително Игрите на британската общност, Африканския шампионат, Континенталната купа и „Диаматената лига“. Шампионка на Игрите на британската общност на 1500 м и на Африка на 400 м. Държи най-добрите времена в света за годината на 800 м и 1000 м.
  9. Нафисату Тиам (Белгия) – Европейска шампионка на седмобой, водачка в световната ранглиста и непобедена през годината. Трета в светивната ранглиста в скока на височина.
  10. Анита Влодарчик (Полша) – европейска шампиока на чук, водачка в световната ранглиста и победитела в „Световното предизвикателство“

Атлетката на света ще бъде избрана чрез гласуване от три страни – съветът на ИААФ, семейството на ИААФ (национални федерации, журналисти пишещи за атлетиката, мениджъри и т. н.) и фенове.

Съветът на ИААФ ще определи 50 процента от вота, а семейството на ИААФ и феновете имат по 25 процента.

Феновете гласуват чрез три социални мрежи в Интернет – Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Харесване във Фейсбук и Инстаграм, и ретуит в Туиър ще носят по един глас на всеки номиниран.

Share Button