Кевин Майер е атлет на Европа за годината

Световният рекордьор на десетобой Кевин Майер бе избран за атлет на Европа на церемония на Европейската атлетическа асоциация на 26 октомври в Лозана, Швейцария.

Майер получи статуетката лично от президента на Европейската атлетика Свен Арне Хансен, с който заедно повториха запазения начин на французина за празнуване след победата като застанаха на колене пред публиката на церемонията.

Майер започна триумфално годината със световна титла в зала на седмобой с най-добро постижение за годината – 6348 точки. На еврошампионата в Берлин Кевин се провали с три фаула на скок дължина, но завърши годината с фантастичен световен рекорд на десетобой в Таланс, Франция на 15-16 септември. Тогава Майер постигна 9146 точки, с което подобри върховото постижение на Аштън Ийтън (САЩ) с 81 точки – най-голямата поправка на рекорда от 1999-а година насам.

Кевин Майер е третият френски атлет заслужил да бъде номер едно на Европа след Кристоф Льометър през 2010-а и Рено Лавийени през 2014-а и първият десетобоец от 1999-а година, когато Томаш Дворжак (Чехия) беше избран в начело на класацията.

Останалите претенденти за номер 1 в Европа бяха Рамил Гулиев (Турция), който спечели европейската титла на 200 м с 19.76 – втори резултат в дисциплината в историята на европейската атлетика, Арманд Дупландис (Швеция) – европейски шампион за мъже на овчарски скок и световен за юноши под 20 години с три световни рекорда за юноши в едно състезание и Якоб Ингебригтсен (Норвегия) – двукратен европейски шампион за мъже на 1500 м и 5000 м само на 17 години.

Share Button