Обявяват атлет и атлетка на Европа на 26 октомври

Европейската атлетическа асоциация ще обяви атлет и атлетка на континента за 2018-а година на 26 октомври в Лозана, Швейцария на традиционната си гала вечер наречена „Златна писта“.

Кандидатурите за атлет и изгряваща звезда на на стария континент са уникални.

За първи път двама скандинавски тинейджъри – Арманд Дупландис (Швеция) и Якоб Ингебригтсен (Норвегия) са включени в двете категории. 18-годишният Дупландис спечели европейската титла на овчарски скок при мъжете три световни рекорда плюс световната титла при юношите. Ингебригтсен направи нещо невижно досега – спечели европейските титли на 1500 м и 5000 м при мъжете, и то само на 17 години.

Останалите кандидатури при мъжете са на Рамил Гулиев (Турция), който спечели европейските титли на 200 м с 19.76 и с националната щафета 4х100 м, и на Кевин Майер (Франция), който подобри световния рекорд на десетобой на края на сезона с фантастичните 9126 т.

При изгряващите атлетически звезди на Европа освен Дупландис и Ингебригтсен е включен и световния шампион на 400 м за юноши, който стана и европейски шампион за мъже с щафетата 4х400 м на Белгия и взе бронзов медал от световното първенство в зала.

При жените трите кандидатки са трикратната европейска шампионка в спринта Дина Ашър-Смит (Великобритания) 100 м, 200 м и 4х100 м, европейската шампионка на овчарски скок – Екатерини Стефаниди и Нафисату Тиам, която взе европейското злато на седмобой.

Трите кандидатки за „Изгряваща звезда на Европа“ при девойките са Елвира Херман (Беларус) – европейската шампионка при жените на 100 м с препятствия само на 21 години, Сара Хийли (Ейре) двукратна европейска шампионка за девойки под 18 години на 1500 м и 3000 м, и Мария Висенте (Испания) двукратна европейска шампионка за девойки под 18 години на седмобой със световен рекорд и на троен скок, където победи нашата Александра Начева (световна и младежка олимпийска шампионка).

Share Button