Младежките олимпийски медалисти в атлетиката се събраха в София

Отборът от третите младежки олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина се завърна в България на 21 октомври.

Българските атлети завоюваха два медала от престижното състезание, което се организира от МОК за спортисти под 18 години с участници от над 200 страни. Лично председателят на Българският олимпийски комитет Стефка Костадинова посрещна делегацията. България записа най-успешната си младежка олимпиада. В равносметката на страната ни от 14 спорта 7 взеха медали като имаме петима шампиони, десет медалисти и десет отличия: 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови.

Както на последните олимпийски игри в Рио 2016 атлетиката отново бе най-успешният спорт. Александра Начева завоюва титлата на троен скок, а Валентин Андреев взе среброто в състезанието на чук. Другите ни двама атлети също се представиха отлично. Яна Копчева зае призовото шесто място на гюле, а Веселин Живков бе най-бърз в третия финал на 200 м и стана 16-и в общото класиране.

Сред посрещачите на летище София бе Георги Цонов – първият медалист от младежки олимпийски игри в леката атлетика. Георги взе бронза на троен скок в първото издание на този род състезания в Сингапур през 2010-а година. Бащата на Георги Стойко е треньор Александра Начева.

Със златото на Александра и среброто на Валентин България вече има пълен комплект медали в леката атлетика в историята на  младежките олимпийски игри.

Шампионката Начева бе посрещната и от родителите си, а Валентин Андреев от майка си Десислава, която сподели със сълзи на очи, че не виждала сина си повече от 40 дена. Бащата на Валентин, който е негов треньор също се завърна Буенос Айрес.

Младите атлети получиха и уникални плюшени мечета е фланеки с ликовете им от треньора Борис Воденичаров и Десислава Андреева.

Share Button