България с две четвърти места на ЕП по маратон за железничари

Илия Куцаров завърши четвърти в индивидуалната надпревара, в отборното мъжете също са четвърти. 

Русия доминира в бягането и при мъжете, и при жените. 

Домакин на VII Европейско първенство по маратон за железничари бе Прага. Състезанието се проведе тази събота, 13 октомври. 

С великолепно бягане и време 2:32:30 ч Илия Куцаров завърши четвърти в индивидуалното класиране при мъжете. Илия започна много нахъсано състезанието, през по-голямата част от дистанцията се движеше трети, но в крайна сметка бе застигнат от руснака Роман Дедов, който е европейският шампион отпреди 4 години. Сега Дедов изпревари Куцаров с около 50 секунди  за третото място- 2:31:19 ч. 

Всеволод Худяков от Русия спечели титлата при мъжете с време 2:24:49 ч. По средата на дистанцията той изоставаше сериозно от основния си конкурент – индиеца Субханкар Гост, но след това го настигна и го победи по категоричен начин. Второ място за Гост с 2:31:03 ч.

Худяков е много силен бегач. Той бе втори преди 4 години в Нюрнберг, освен това е трикратен и настоящ шампион на Русия на 100 км. 

От българите Веселин Цочев завърши на 22 позиция с 2:58:58 ч, Бойко Златанов е 35-и с 3:12:26 ч, а Боян Бойчев – 41-и с 3:23:34 ч. 

Така българският мъжки отбор, воден от капитана Крум Христов (който не завърши състезанието заради травма) се класира на четвърто място, което е най-големият успех за нашата страна в историята на това състезание. Пръв е отборът на Русия, следван от този на Индия и Швейцария. 

Любопитно е, че Индия също участва в Европейското първенство – тя е поканена като специален гост. 

При жените рускинята Мария Резниченко спечели надпреварата с 2:47:28 ч. След нея завърши нейната сънародничка Олга Дедова с 2:53:14 ч. Трета е индийката Манджу Тадав с 3:12:31 ч. 

Така в отборната надпревара при жените категорична победа за Русия, пред Индия и Германия. 

От българките най-силно бяга ултрамаратонката Радина Станева с 4:01:02 ч и 22-о място. Дадоха всичко от себе си на трасето и другите две българки – Таня Димова (5:02:14) и Валерия Тодорова (5:40:00) , които спомогнаха за 10-о място в отборното класиране. 

Европейският маратон тази година бе част от един от най-старите маратони в Европа – Пражкият маратон (да не се бърка с Маратона на Прага, който се провежда през пролетта). Състезанието води началото си през далечната 1963 година. Рекордът при мъжете е от 1983 г на руснака Сергей Петров – 2:15:36 ч, а при жените е от 1986 г на чехкинята Хана Хоракова – 2:40:17 ч. Трасето се вие през красивия парк Стромовка, затова много често към името на състезанието се прибавя Пражки маратон в Стромовка.

Старт-финалът е на стадиона в едната част на парка, а самият стадион е част от модерна спортна база, в която може да се практикува всякакъв вид спорт. 

Времето по време на състезанието бе идеално за бягане – слънчево и топло за сезона. Трасето е сертифицирано от ИААФ. 

Организаторите предоставиха отлични условия за състезателите. В програмата бе включена и обиколка с корабче по река Вълтава и разглеждане на забележителностите на един от най-красивите и старинни градове в Европа – Прага. 

 

Share Button