Александра Начева е олимпийска шампионка в Буенос Айрес

Александра Начева спечели олимпийската титла в решителната фаза на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина на 16 октомври.

Очакваният сблъсък със световната рекордьорка на седмобой за девойки под 18 години и двукратна европейска шампионка се състоя в столицата на Аржентина. Двете постигнаха 13.76 в първата фаза на 13 октомври.

Три дни по-късно Висенте поведе в първи опит с 13.67 срещу 13.56 на българката. Начева излезе напред с 13.86 във втори опит, а испанката скочи 13.50. В третото си излизане на сектора двете съпернички направиха фаул. Висенте достигна едва 11.45 в последния си скок, а Алекс пропусна последния си опит вече като олимпийска шампионка за девойки под 18 години.

Битка имаше и за бронза, но тя беше с метър по надолу. Трета в това състезание стана Мария Привалова (Русия), която във втората фаза скочи 13.03 и с 13.04 в първата фаза събра 26.07 пред 25.92 на Роксана Худоярова (Узбекистан).

Това е третия медал за България в леката атлетика и първата титла в историята на младежките олимпийски игри след като вчера (15 октомври) Валентин Андреев достигна до среброто на чук. Първото отличие бе също в тройния скок на Георги Цонов в Сингапур. Георги е син на треньора на Начева – Стойко Цонов и един от най-добри ни атлети в последните години.

Забележителният успех на 17-годишната българска девойка слага край на една фантастична година за пловдивчанката.

Начева подобри няколко пъти собствените си национални рекорди в зала и на открито като премина два пъти над 14.00 метра. Алекс спечели балкански титли за девойки в двата хоризонтални скока, сребърен медал на европейското първенство за девойки под 18 години, световната титла за девойки под 20 години и на финала олимпийска титла.

Снимки: Васил Живков/Румен Рангелов

Share Button