Български национали с призови класирания на шосейни бягания в Сърбия

Няколко от българските топ бегачи участваха в шосейни бягания в Сърбия на 11 и 12 октомври – в навечерието на Софийския маратон на 14 октомври.

Иво Балабанов се класира на второ място на 3 км при мъжете в 55-ото издание на уличния пробег „Grand Prix 2018” Мемориал „Зоран Стиякович-Зуре”, който се проведе в град Пожаревац на 11 октомври. 21-годишният благоевградчанин финишира непосредствено след победителя Елзан Бибич от Нови Пазар. Трети е кениецът Нелсън Черотич Кипкогей, четвърти – Стоян Владков, а пети се нареди националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов. В надбягването взеха участие над 100 атлети от Сърбия, България, Унгария и Кения.

При жените триумфира унгарката Зита Качар, следвана от Мария Стамболич  (ОАК Белград) и Амра Терзич от Нови Пазар.

На следващия ден българската група участва на 73-ия Мемориал „Александър Петрович” в сръбският град Чуприя на 3.5 км.

19-годишният талант Бибич, който записа фантастичните 3:37.79 на 1500 м на 4 септември на турнир в Загреб, отново бе най-бърз и финишира първи за 10:08. Балабанов този път отстъпи на Кипкогей с 10:10 срещу 10:12, а Ценов завърши за 10:14 на четвърто място. Стоян Владков и Християн Стоянов са пети и осми в това бягане.

Състезанието в Чуприя се провежда в памет на най-големия треньор в бяганията на средни и дълги разстояния на Югославия и Сърбия Александър Петрович и е едно от най-старите шосейни надбягвания в Европа.

Share Button