4000 бегачи на старт в маратона на София

Рекордните над 4000 любители и професионалисти от 50 страни се очаква да стартират в Wizz Air София маратон 2018 тази неделя – 14 октомври.

Това обявиха организаторите на маратона на пресконференция в София на 9 октомври. Събитието ще бъде най-масовото еднодневно спортно състезание в България в годината, когато София е Европейска столица на спорта. В класическата дистанция от 42.195 км участниците са 550, сред тях ще има елитни бегачи с лични рекорди под 2 часа и 10 минути.

В масовият старт на 3 км досега заявките са над 700 и се очаква да достигнат 1200. Останалите дистанции са 10.55 км и полумартон (21.0975 км). За първи път на Софийския маратон ще присъства делегат на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Португалецът Карло Кардосо ще инспектира трасето и цялостно ще оцени организацията на състезанието, което кандидатства за категория „Bronze label” в ранглистата на най-прочутите световни маратони.

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов отбеляза, че от година на година маратонът се разраства, като става все по-класен и добре организиран. „Благодаря на хората, които вършат огромна логистична дейност, за да имаме едно отлично състезание,“ каза Карамаринов и допълни, че в рамките на маратона се провежда и националния шампионат по маратон, където ще стартират 22 жени и 73 мъже.

dav

Share Button