Софийският маратон ще излъчи шампионите на България

Маратонът на София на 14 октомври (неделя) ще бъде и национален шампионат на класическата дистанция от 42.195 км.

Шампионите на България от 2017-а година Димчо Мицов (Рилски атлет – Самоков) и Радосвета Симеонова (Добруджа 99 – Добрич) ще защитват титлите си в солидна конкуренция. При мъжете за шампионата са записани над 70 участника, сред които и угандиецът Исмаил Сенанджи от „Евър“ – Варна, който бе национален шампион през 2016-а. Българският рекордьор в дисциплината Христо Стефанов (Орхание – Ботевград) ще навърши 48 години през декември, но също ще се пробва на класическата дистанция.

При жените в националния шампионат се открояват имената на многократната победителка на Софийския маратон Милка Михайлова (Дунав – Русе), балканската шампионка по планинско бягане – Маринела Нинева (Локомотов – Дряново) и Анита Кръстева (Берое – Стара Загора).

Десетки елитни атлети от цял свят вече са потвърдили участие в София. При мъжете с най-силен личен рекорд засега е Доди Фейера Гемеда от Етиопия, който впечатлява с личното си постижение 2:09:42 часа от маратона в Донгюн (Китай) през 2016 г.  Доди е бягал под 2:15 ч. осем път в последните пет години. Той обаче ще срещне сериозна съпротива, тъй като в София ще стартират редица класни маратонци, сред тях и миналогодишният победител с рекорд на трасето Бармао Кипроно от Етиопия. Кенийската армада ще бъде представена от Абел Роб, който е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с шанс за спечелване на джакпота. Негови сънародници са Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир с личен резултат 2:12 ч. Елитната група се допълва от Жан Симуквека от Руанда и мароканецът Нуйни Редуан с личен рекорд 2:14 ч. До тях ще застане супер амбицираният италианец от марокански произход Ахмед Насеф, който с две победи досега тази година е основен претендент за спечелването на джакпота от 20 000 лв.

При жените кенийката Рут Матебо също има два триумфа от Стара Загора и Варна тази година. Рут ще защитава титлата си от м.г. и ще гони победата в компанията на своята сънародничка Бети Джематия, до тях на старт ще застанат Клементине Муканданга от Руанда, Марел Ханене от Мароко и други елитни атлетки.

В неделя ще видим на старт четирима мъже с резултат под 2:12 ч., което е предпоставка за силни резултати, а защо не и за нов рекорд на трасето след като миналата година той бе подобрен с 2.14:47 ч.,“ каза директорът на маратона Даниел Дуков и призова следващата година състезанието да бъде по ново трасе, което с по-малко обиколки да създава повече комфорт в бягането на участниците и по-специално елитните маратонци.

Наградният фонд е с внушителните 63 000 лв, плюс 20 000 лв джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 2400 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв.

Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21.1 км и на 10.55 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. За трета поредна година е предвиден паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона.

Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Парични премии ще има и за медалистите в националното първенство.

Wizz Air отново ще дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация,“ каза Анатоли Илиев, орг. секретар на София2018 и едно от основните двигатели в организацията на маратона през годините.

 

 

Share Button