Мирела Демирева с открита тренировка по „Детска атлетика“ в София

Олимпийската вицешампионка на скок височина Мирела Демирева проведе открита тренировка с 9-10 годишни деца в 93 СУ „Александър Теодоров – Балан“ в София на 4 октомври.

Демирева демонстрира различни упражнения на децата, които се състезаваха отборно в атлетически дисциплини от „Детската атлетика“. Асистенти на Демирева в заниманието бяха шампионката на скок дължина Милена  Миткова, бронзовата медалистка на 100 м с препятстия от еврошампионата през 2002-а Яна Касова и треньори от атлетическа школа „Дарко тим“, която е специализирана в тренировки с деца.

По-късно двукратната вицешампионката на Европа раздаде грамоти и автографи на стотици деца от училището. Десетки ученици от горните класове на учебното заведение бяха желаещите да се срещнат със спортист номер 1 на България за 2016-а година в заседателната зала на 93-о СУ, където Мирела разказа за живота на професионалния спортист и отговори на въпросите на ученици и учители. Демирева сподели подробности за дневния си режим на хранене, пътуванията си по цял свят, целите си и трудностите, които е имала, за да ги постигне.

Програмата „Детска атлетика“ на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) се развива в страната ни от Българска федерация лека атлетика от 2013-а година. Министерството на младежта и спорта също се включва в пропагандирането на програмата насочена към деца от 6 до 12 годишна възраст от 2017-а година. Така в последните 5 години в България са обучени над 600 инструктора и стотици хиляди деца са опитали от упражнията на семинари, демонстрации, тренировки и спортни лагери организирани от общини, училища, спортни клубове, БФЛА и ММС.

Снимки: Десислава Комарова

Share Button