Една година до световното първенство в Доха

Столицата на Катар – Доха показа, че е готова да приеме най-голямото атлетическо събитие на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) – Световното първенство за мъже и жени, което ще се проведе между 27 септември и 6 октомври 2019-а година.

Точно една година преди десетдневното състезание делегация на ИААФ, представители на 30 атлетически федерации и местния организационен комитет разгледаха супер модерния стадион Халифа, който е изцяло климатизиран, а пистата е с уникален розов цвят. Стадионът ще приеме и мачове от Световната купа по футбол през 2022-а.

На представянето по случай една година до шампионата бяха президентът на ИААФ Себастиян Коу, вицепрезидентът на ИААФ и генерален директор на местния организационен комитет Дахлан Ал Хамад и атлетическата сензация на сезон 2018-а Абдерахман Самба, който постави нови стандарти на 400 м с препятствия през годината и се състезава от Катар. Най-добрият атлет в света за 2017-а година също е от страната домакин – световния шампион на скок височина Мутаз Еса Баршим.  

Билети за състезанието също бяха пуснати в продажба на цени от 14 американски долара, като за групи има и още намаления. За българските фенове на леката атлетика Доха се намира само на 4 часа път с директните полети на катарска компания „Катар еъруейс“. Експерти от туристическите агенции изчисляват, че 3-4 дневно посещение на първенството от България ще струва под 1000 лв с включени самолетни билети, хотел и вход за стадион „Халифа“. Очаква се над 10 български атлети да се класират за планетарния шампионат. Средната темперетура в края на септември и началото на октомври в Доха варира между 35 и 37 градуса по Целзий.

Това е първото подобно състезание от този мащаб в Близкия изток, а една от атракциите ще бъде маратонското бягане, което ще бъде през ноща по осветените улици и небостъргачи на мегаполиса с население 1.4 млн жители.

Билети за състезанието се продават тук

Програмата на състезанието може да видите тук

Share Button