Уникални състезания по бягания в събота и неделя

Северна България ще бъде сцена на два шосейни пробега от спортния календар на БФЛА с интересни трасета и регламенти, които ще се състоят на 29 (събота) и 30 септември (неделя).

Гюргево, Русе и Горна Оряховица са домакини на тези състезания, които предлагат стартове за всички възрасти.

Третото издание на пробега „Бягане на свободния дух“ се провежда между две страни Румъния и България с традиционната дистанция от 15 км. През тази година стартът е в центъра на румънския град Гюргево, а финалът е в центъра на Русе. Трасето минава през моста на река Дунав, който се затваря един път в годината за няколко часа, именно за надбягаването. Наградният фонд от над 10 000 лв е провлекъл най-добрите български и румънски бегачи, както и африкански атлети. Сред българските елитни бегачи – участници в пробега се открояват имената на Митко Ценов, Иво Балабанов, Стоян Владков, Сава Тодоров, Милка Михайлова, Маринева Нинева и Радосвета Симеонова.  Очаква се на старта в Гюргево да застанат около 250 бегачи.

Страницата на състезанието вижте тук

Пробегът в Горна Оряховица се провежда в памет на треньорите Димитър Велиславов – Мики и Иван Димитров, които обучиха стотици с бегачи от града. Стартовете включват деца от 5-6 години до мъже и жени. Новото през тази година са смесените щафети при мъжете и жените. Щафетата е съставаен от 1 мъж (или юноша) и 1 жена (или девойка). Всеки от тях бяга 4 пъти по 600 м с редуване (общо 4800 м). В това състезание също има елитни атлети в бяганията на средни и дълги разстояния като Силвия Георгиева, Радосвета Симеонова, Маринела Нинева, Георги Гергов и др. 

Повече за състезанието в Горна Оряховица вижте тук

Share Button