Европейската шампионка бие на 10 мили

Лона Салпетер и Джошуа Чептегей спечелиха 34-то издание на пробега „Dam tot Damloop“ в Холандия. 

Състезанието, което се проведе през изминалия уикенд, е със „сребърен етикет“ по класификацията на ИААФ. 

Пробегът е с дължина 10 мили – от Амстердам до Заандан. 

Европейската шампионка на 10 000 м от Берлин-2018 Лона Салпетер (Израел) спечели доста оспорвано бягането при жените с 50:45 мин. Буквално в последните метри тя изтръгна победата с една секунда от етиопката Дибаба Кума – 50:46 мин. Трета завърши представителката на домакините холандката холандката Сюзън Круминс с 51:30 мин.

Няколко думи за победителката. Лона Салпетер е родена в Кения, принадлежи към народността Календжи, от която са повечето големи кенийски атлети. Но нейната история е по-различна от тази на останалите кенийци, които бягат за други държави за пари. Тя попада в Израел през 2008 като гледачка на децата на кенийския посланик в страната. Там съдбата я среща с израелския треньор Дан Салпетер. Между двамата избухва бурна любов и през 2014 те стават семейство. Имат син, Рой, който се ражда през декември същата година. Междувременно Лона започва да се готви под ръководството на съпруга си, като в началото бяга средни дистанции. Приема израелско гражданство едва през 2016 година и участва на маратона на олимпийските игри в Рио през същата година. В Берлин това лято стана европейска шампионка на 10 000 м. 

При мъжете най-бърз бе угандиецът Джошуа Чептегей с 45:15 мин, следван от кениеца Алфред Нгено с 45:41 мин и еритерееца Афеверки Беркане с 46:04 мин. 

Share Button