Преди игрите – Валентин Андреев и Веселин Живков с бъдещи атлети в училище

Дни преди да заминат за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина националите Валентин Андреев и Веселин Живков раздадоха фланелки в час по физическо възпитание в София.

Двамата таланти посетиха час на 4 Б клас в столичното 42 ОУ „Хаджи Димитър“ на 26 септември и подариха фланелки за заниманията по физическа култура на всеки един ученик. Фланелките за децата бяха осигурени от програмата за развитие на атлетиката сред децата на Българска федерация лека атлетика и партньорите й – „А1 атлетика за младежи“.

Шест от учениците на 4 Б клас са избрани да представят училището на градското междуучилищно състезание  „Атлетическите звезди на София“ на 27 септември и редовно тренират в няколко атлетически столични клуба.

Валентин и Веселин разказаха за спортните си успехи и за това как съчетават живота на професионални атлети с уроците в горните класове, тъй като двамата учат и са отличници в елитни гимназии.

Всички деца пожелаха снимка и автограф от олимпийците ни, а директорката Фиданка Лазарова също поздрави атлетите.

Младежките олимпийски игри ще бъдат финал на един успешен сезон за младите атлети. Валентин Андреев коригира няколко национални рекорда на чук за юноши под 18 и под 20 години, спечели сребърен медал на евртошампионата под 18 години и бе финалист на световното първенство под 20 години.

Веселин Живков също започна годината с национален рекорд на 60 м в зала, продължи с върхово постижение на 200 м на открито и 5-о място на 200 м на еврошампионата.

На 2 октомври 16-годишният Андреев и 17-годишният Живков заминават за Буенос Айрес заедно със световната шампионка за девойки на троен скок Александра Начева и националната рекордьорка на гюле Яна Копчева.

Вижте пълния състав на олимпийската делегация за Буенос Айрес тук

Share Button