АБАФ разширява географията си

Асоциацията на балканските атлетически федерации прие за 19-ти свои член атлетическата федерация на Сан Марино на редовния си конгрес на 25 септември в Белград, Сърбия.

Мениджърът на федерацията Марчело Каратони бе приветстван от президента на АБАФ Добромир Карамаринов в присъствието на президента на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федереции) сър Себастиян Коу и президента на ЕАА (Европейската атлетическа асоциация) Свен Арне Хансен.

АБАФ отдавна излезе от географските граници на Балканския полуостров, а абревиатурата на организацията на английски (Association of Balkan Athletic and Friends) означава Асоциация на балканските атлетически федерации и  приятели. Сред членовете на АБАФ са страни като Израел, Украйна, Грузия, Армения и Кипър. Една от основните идеи и мисии на АБАФ е: да даде възможност на повече атлети, които не могат да достигнат до европейски и световни първенства, и олимпийски игри, да се изявят на балканско ниво, а най-талантливите да продължат на големите атлетически форуми.

На конгреса стана ясно, че България ще бъде домакин на най-голямото състезание от спортния каландар на АБАФ – балкански шампионат за мъже и жени в Правец на 2-3 септември.

 

Каква държава е Сан Марино?

Сан Марино е малка република граничеща само с Централна Италия на склоновете на планината Титано до Адриатическо море. Това е най-малката държава в Европа след Ватиката и Андора, и преди обявяването на независимостта на Науру през 1968-а, най-малката република в света. Сан Марино има територия от 62 кв. км, а населението е 33 500 души.

Атлетическата федерация на Сан Марино е основана през 1959-а година, като членува в ИААФ, ЕАА, Атлетическата асоциация на малките държави в Европа, а от 25 септември 2018 и в АБАФ.

Най-добрият атлет на Сан Марино е Еугенио Роси, който има личен рекорд в скока на височина 2.27 и е участник на олимпийските игри в Рио 2016, където отпада на квалификациите с 2.17.

Share Button