Възстановиха правата на РУСАДА

Изпълнителният комитет на УАДА (Международната антидопингова агенция) взе решение да възстанови правата на РУСАДА (Руската антидопингова агенция), като я признава за съответстваща на Световния антидопингов кодекс.

Това стана факт, след като двете страни се съгласиха на компромис. Руснаците признаха, че някои длъжности лица са нарушили антидопинговия кодекс и допускат УАДА до допинг проби, съхраняващи се в Московската лаборатория – нещо, с което доскоро не бяха съгласни. От страна на УАДА това също е смегчаване на позицията – оттам настояваха, че в Русия има централизирана система за допинг стимулиране. 

При нови нарушения УАДА си запазва правото отново да спре акредитацията на РУСАДА. 

Възстановяването на РУСАДА е път към връщането на руските спортисти в международни състезания под национален флаг. Решението обаче ще бъде взето индивидуално от всяка федерация. 

Така руските атлети ще трябва да изчакат становището на ИААФ на заседанието на Изпълкома през декември в Монако, за да разберат дали отново ще могат да представят страната си на международни състезания. От ИААФ излязоха със специално изявление по случая, в което се казва, че внимателно ще бъде разгледано решението на УАДА, както и напредъка от руска страна по другите критерии и на заседанието ще бъде взето решение за бъдещето на руските лекоатлети. 

Share Button