Бегачи от 45 страни ще участват в Софийския маратон

Бегачи от рекорден брой държави са заявили участници в WIZZ AIR София Маратон на 14 октомври.

Интерес към 35-ото издание на софийския лекоатлетически маратон има от представители на 45 държави,  над 4000 души са се записали за участие. Проявата е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и е финал на веригата от маратонски бягания под наслов „Бягането като начин на живот“.

Освен представители на Кения, Мароко, Етиопия, този път сред участниците ще има атлети от Уганда и Руанда. Записали са се и състезатели от Австралия, Обединените арабски емирства и др. Засега с най-силен личен резултат при мъжете е Доди Фейера Гемеда от Етиопия, който впечатлява с личното си постижение 2:09:42 часа от маратона в Дунин (Китай) през 2016 година. Рядко в България пристига маратонец с персонален рекорд под 2:10 часа, а Доди е бягал под 2:15 часа осем път в последните пет години. Сред участиците е и миналогодишният победител с рекорд на трасето Бармао Кипроно.

За първи път на Софийския маратон ще присъства делегат на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). Португалецът Карло Кардосо ще инспектира трасето и цялостно ще оцени организацията на състезанието, което кандидатства за категория „бронзов етикет“ в ранглистата на най-прочутите световни маратони.
Регистрацията за WIZZ AIR София Маратон продължава до 7 октомври, като по традиция всеки участник ще получи стартов пакет с много подаръци от спонсорите. Wizz Air отново ще дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация.

Организатори на Софийския маратон са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА. 

Общият награден фонд и тази година ще бъде над 60 000 лева. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8 000 лева, подгласниците им по 4000 лева и т. н. до 10-о място – 400 лева.

Парични награди ще има за всички, класирали се до 6-о място на 21 километра и на 10,5 километра. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска на „Асикс“, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с медал като спомен от участието в събитието. Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 километра.

Share Button