Надежда за руските лекоатлети

Ръководството на световната антидопингова агенция (УАДА) е получило препоръка да възстанови правата на руската антидопингова агенция (РУСАДА) и това означава, че пред руските състезатели по лека атлетика се появява шанс отново да участват в международни турнири под свой флаг.

Лъч слънце и за руските лекоатлети?

„Световната антидопингова агенция получи препоръка за връщане на правата на РУСАДА“, заявиха от УАДА. Препоръката е от специалната комисия на УАДА по съответствието, която отговоря за изпълнението от руска страна на определени критерии. 

Досега руснаците в леката атлетика и в някои други спортове можеха да се състезават само със специално разрешение като неутрални спортисти.

За да им бъдат възстановени правата, първо трябва да бъдат възстановени правата на РУСАДА. За тази цел има пътна карта с предписания, които трябва да бъдат изпълнени. Руснаците категорично отказваха да признаят две от тях: признание за наличие на държавна програма за приемане на допинг и пълноценен достъп до пробите в московската лаборатория. 

Явно е постигнат компромис, както пишат руските медии. Руснаците са признали за участие на някои държавни служители в допинг програма и са разрешили достъп до тези проби, които представляват интерес за УАДА. 

Изпълнителният комитет на УАДА ще заседава на 20 септември. В световната антидопингова агенция са доволни, че от РУСАДА са изпълнили необходимите препоръки.

Не всички смятат така обаче. Канадката Беки, член на комисията на УАДА по съответствието, която активно агитираше за недопускането на руснаци до олимпийските игри в Рио, подаде оставка. Асоциациите на спортистите на Канада и Великобритания излязоха със заявление срещу възстановяването на правата на руските спортисти. Шефът на американската антидопингова агенция УСАДА Тревис Тайгърт също се изказа против такова развитие на нещата. 

Важно е да се знае, че ако РУСАДА въде възстановена, това не означава автоматично амнистия за руските атлети. Тук вече окончателно решение ще трябва да вземе изпълкома на ИААФ. 

Руските атлети и РУСАДА са със спрени права заради допинг сканадала през 2015 година. Повечето безпристрастни анализатори обаче виждат намесата на дълга политическа ръка в този допинг скандал и атака чрез англоговорящото лоби срещу Путин и неговото правителство. 

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

 

 

Share Button