Маратон от срещи за Томас Бах в България

Президентът на Международният олимпийски комитет Томас Бах посети България за 48 часа от 13 септември до 15 септември.

За това време първият човек в световния спорт успя да се срещне с всички най-важни хора в България, да посети няколко спортни и културни събития.

64-годишният германец, който е олимпийски (1976) и световен (1977) шампион по фехтовка, бе избран за президент на МОК на 10 септември 2013-а година на 125-ата сесия на в Буенос Айрес.

Бах бе посрещнат, изпратен и придружаван на всичките си срещи от президента на Българският олимпийски комитет – Стефка Костадинова – олимпийска и двукратна световна шампионка и рекордьорка на скок височина.

Президентът на МОК започна 14 септември със срещи с министър-председателя на Република България Бойко Борисов, с министъра

на младежта и спорта Красен Кралев и с ректора на НСА проф. Пенчо Гешев. На обяд  Бах бе в сградата на НСА за церемонията по удостояване на почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски”, след което представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”. Германецът е третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА, след Хуан Антонио Самаранч (1998) и Жак Рох (2009). По-късно през денят президентът на МОК имаше работен обяд със Стефка Костадинова, а в 17:00 видният гост се срещна с български олимпийски шампиони и медалисти в Национална художествена галерия „Двореца“, където разгледа и изложбената колекция на Боян Радев – посветена на 50-ата годишнина от спечелването на златния олимпийски медал от легендарния борец в Мексико 1968. Час по-късно Томас Бах беше официален гост на Световното първенство по художествена гимнастика в зала Арена Армеец, след което вечеря с президента на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе.

 

В съботния ден Томас Бах и придружаващите го лица посетиха Световното първенство по гребане в Пловдив, а на обяд бяха приети и от президента на Република България Румен Радев, след което в късния следобед делегацията на МОК отпътува през Мюнхен за Лозана.

Тръгвам си с прекрасни впечатления от България, последните три дни срещнах и видях хора със силен спортен дух, отдадени на олимпийските идеи и принципи. Благодаря ви за едновременната организация на трите световни първенства във популярни олимпийски спортове, благодаря за гостоприемството,“ това каза при отпътуването си от страната президентът на МОК.

Share Button