Сергей Шубенков пропуска зимния сезон

Сребърният медалист на 110 м с пр. от европейското първенство в Берлин ще се готви за световното през 2019. 

Сергей Шубенков няма да участва на състезания през зимата, заяви на съвместна пресконференция неговият треньор Сергей Клевцов. Той ще се концентрира върху подготовката си за световното първенство в края на лятото в Доха. 

За последен път Шубенков участва на състезания през зимата на 2014 година. Клевцов споделя, че тогава са се замислили за съотношението цена – качество и са решили, че участията в зала пречат на подготовката за летния сезон. Специалистът е категоричен, че зимата трябва да се използва за възстановяване, лекуване на травми и тренировки. Единственият медал – златен – от състезания в зала на 60 м с пр. неговият възпитаник печели на Европейското първенство в Гьотеборг през 2013 г. 

Сергей Шубенков няма да участва в много стартове преди световното първенство догодина – максимум в 8 – 10 състезания. За разлика от тази година. Тя бе и успешна, и не съвсем за руснака. Той я завърши като водач в световната ранглиста на 110 м с пр. с 12.92 сек, три пъти бяга под 13 сек., спечели Диамантената лига, победи и в последното си състезание за годината като част от отбора на Европа за Континенталната купа. Но в най-важния старт за сезона – Европейското първенство в Берлин, допусна загуба от французина Паскал Мартино-Лагард и трябваше да се задоволи със сребърния медал. 

Шубенков има пълен комплект медали от световни първенства: златен от Пекин-2015, сребърен от Лондон-2017 и бронзов от Москва-2013.  Той не крие амбициите си догодина в Доха да прибави още един златен. 

Share Button