Мо Фара с пета победа в „Голямото северно бягане“

Британецът Мо Фара спечели тазгодишното издание на един от най-престижните полумаратони в света – „Голямото северно бягане“ (Great North Run) в Нюкасъл, Великобритания, което се проведе този уикенд. 

Четирикратният олимпийски и шесткратен световен шампион измина дистанцията от 21.1 км за 59:26 мин. Това е много близко до най-доброто му постижение тук 59:22 мин. Това е негова пета победа в състезанието. Резултатът е по-силен от европейския рекорд (59:32 мин), но трасето в Нюкасъл не е сертифицирано от ИААФ. В края на бягането Фара направи, за радост на публиката и зрителите, запазената си марка – буквата „М“ с ръцете, известна като „Мобот“. 

Новозеландския бегач Джейк Робертсън завърши втори с личен резултат – 59:57 мин – и първо слизане под 1 час. Той бе втори тук и миналата година, когато отново бе победен от Мо Фара. 

Любопитно е, че неговият брат близнак Зейн Робертсън също има лично под един час – 59:47 мин. 

Мо Фара, който след миналогодишното световно първенство в Лондон обяви, че няма повече да се състезава на писта, а се концентрира върху бяганията по шосе, сега се готви за участие в Чикагския маратон и показва отлична форма. 

Състезанието „Голямото северно бягане“ се провежда ежегодно от 1981 г., като в него участват около 50 000 бегачи. 

Share Button