Run Bulgaria: Бягане в родното място на Иванка Христова

Членове на движението за популяризиране на бягането Рън България организираха шосейно състезание в село Осиковица, община Правец на 8 септември.

В Осиковица е родена и израства Иванка Христова – първата олимпийската шампионка на България в лека атлетика, която печели златото на гюле на игрите в Монреал 1976. Христова, която има още три участие на олимпийски игри – Мюнхен 1972 – бронзов медал, Мексико 1968 – 6-о място и Токио 1964 – 10-о място, държи и националния рекорд на гюле с 21.89 – постижение, което през 1976-а е световен рекорд.

По трасето, което бе 2 км, мериха сили над 30 бегачи от всички възрасти като организаторите бяха осигурили фланелки за всички участници, както и награден фонд за първите трима при мъжете и жените.

При мъжете надбяването спечели бившия национал в бяганията на средни и дълги разстояния – Радослав Тодоров (Луковит), следван от националния шампион на 3000 м стипълчейз от близкото минало – Георги Георгиев (Луковит) и съотборникът им Алекси Иванов.

Силвия Стефанова (Академик – София) изпревари Виктория Тодорова (ЦСКА) и Мария Мутафова (Луковит).

Следващите събития на Рън България са Студентски град рън на 23 септември в София и Луковит – рън – шосеен пробег от Луковит до пещера Проходна на 21 октомври, а регистрацията за състезанията е на www.Runbulgar.com

Share Button