Тейлър, Ибаргуен и Милър-Уйбо са двукратни победители на Континенталната купа

Три от големите звезди на американския отбор на Континенталната купа в Острава, Чехия на 8-9 септември бяха в основата на успеха на Америка.

Олимпийската шампионка на троен скок Катерин Ибаргуен спечели коронната си дисциплина в събота (8 септември) и направи супер състезание и в скока на дължина. Колумбийката продължи с победната си серия и в неделя с 6.76 във втори опит (класиране за финалнта четворка), 6.85 в четвърти опит (класиране за финалния пети опит) и за десерт, национален рекорд – 6.93 в решителния скок.

Преди 10 дни Катерин спечели и двете дисциплини на финалите на „Диамантената лига“ в Цюрих и Брюксел и единствената атлетка в историята, която има тези победи в най-комерсиалната атлетическа верига и Континенталната или Световната купа.

Двукратният олимпийски шампион на троен скок Крисчън Тейлър (САЩ) също бе хладнокръвен с новите правила специално за това състезание. Тейлър стартира с отличните 17.59 (-1.9), но това не му гарантираше първото място. Той продължи със 17.41 в четвърти опит, във финалния пети опит постигна 17.31 за окончателната победа. През сезона Тейлър редовно бягаше 400 м и сега се включи в смесената щафета на Америка, която беше безапелационна с олимпийската шампионка Шоней Милър-Уйбо (Бахама) на последен пост. Стройната бахамка записа девета поредна победа в спринта на 200 м с 22.16, където Ивет Лалова-Колио завърши шеста от Европа с 23.18.

Американците записаха победа в бягането на 3000 м за мъже, което се проведе с елиминация. Така надбягването се превърна във фартлек, а във фазата на елиминации трябваше да се намесва фотофиниша, за да се види, кой атлет отпада. Пол Челимо (САЩ) и Мохамед Ахмед (Канада) станаха първи и втори в този трилър.

Световният шампион на овчарски скок Сам Кендрикс (САЩ) надделя над световния рекордьор Рено Лавийени (Франция) с 5.85 срещу 5.80 за нов триумф на Америка.

Американки бяха първа и втора на 400 м с препятствия, където Джанив Ръсел (Ямайка) постигна 53.62, а Шамиер Литъл (САЩ) – 53.86.

В последната индивидуална дисциплина 100 м за мъже – Ноа Лайлс (САЩ) бе най-бърз с 10.01. Смесената щафета (4х400 м) в състав – Крисчън Тейлър (САЩ), Лигуелин Сантос (Доминиканска република), Стефани Ан Макферсън (Ямайка) и Шоней Милър-Уйбо (Бахама) постига 3:13.01, за да сложи победната точка на това състезание за американците.

Share Button