Континенталната купа с нови правила

Третото издание на Континенталната купа в Острава, Чехия на 8 и 9 септември ще предложи нови правила в някои от дисциплините.

На 3000 м и 3000 м стипълчейз осемте финалисти ще имат няколко предизвикателства. След третата, четвъртата, петата и шестата обиколка последният участник ще трябва да спре. Така четирима от бегачите ще отпаднат преди да са финиширали, а останалите четирима ще останат до края на дистанцията.

(Тази система в бяганията бе използвана на европейските отборни първенства преди години).

В хоризонталните скокове (троен скок и скок дължина) и в хвърлянията (гюле, диск, чук и копие) ще има две фази.

Първата фаза ще бъде квалификация от три опита. Най-добрият състезател от всеки отбор (Африка, Европа, Америка и Азия/Пасифик) ще продължи в следващия кръг, който се явява като полуфинал, където надпреварата започва отново. След четвъртите опити заелите трето и четвъртио място отпадат. Петият опит е финал и който покаже най-добър резултат там е победител в надпреварата.

Ако всички атлети в четвърти кръг направят фаул, то се взимат най-добрия резултат от първите три опита, с което се влиза и във финалния кръг.

Ако във финалния кръг двамата останали участници направят фаул се гледа резултата от четвърти опит, ако и там имат фаул се взимат постиженията от първите три опита.

Share Button