Бат Динко стана на 80 години на 30 август

Известният треньор в бяганията на средни и дълги разстояния Динко Ганчев (известен в атлетически среди като Бат Динко) навърши 80 години на 30 август 2018-а година.

Роден на тази дата през 1938-а година в Нова Загора Ганчев се отдава на атлетиката и по специално бяганията, и практикува треньорската професия на в продължение на повече от 50 години.

Ганчев е бил треньор в Бургас, Варна, София и родната Нова Загора като рабоби с едни от най-силните български бегачи на всички времена –  Петко Георгиев, Диньо Динев, Бинко Колев, братята Христо и Петков Стефанови, Станимир Ненов, сегашният министър на младежта и спорта Красен Кралев и още много таланти.

Няколко дни преди рождения си ден на 25 август 2018-а Динко събра в десетки от легендарните бегачи на тържество в село Баня, до Нова Загора.

На тържеството бяха и спортист номер 1 на България за 1969-а – Михаил Желев – европейски шампион на 3000 м стипълчейз и спортист номер 1 на страната ни Тотка Петрова – победителка в Световната купа и все още национална рекордьорка на 1500 м.

Сред гостите бяха и няколко от победителите на Софийския маратон начело с рекордьорите на България в класичекста дистанция 42.195 км – Христо и Петко Стефанови.

Ганчев ще отпразнува официално рожденния ден и във Варна на 1 септември, където са поканени много от бившите му състезатели и са минали десетки години от треньорската му кариера.

Екипът на списание „Атлетика“ и Atletikabg.com пожелават здраве и още дълги години около любимия спорт на Динко Ганчев – Бат Динко!

Share Button