Александра Начева е спортист на България за месец юли

Световната шампионка за девойки на троен скок Александра Начева бе избрана за спортист на месец юли в традиционната анкета на пресклуб „България“.

Александра и наставникът й Стойко Цонов, който бе избран за треньор на месеца, получиха признание официално на 14 август в пресклуб „България“, където дадоха и пресконференция.

Начева, която навършва 17 години на 20 август, заслужи световната титла за девойки под 20 години по безапелационен начин. Пловдивчанката спечели с огромна преднина и  пореден национален рекорд 14.18 на 15 август в Тампере, Финландия, а седмица преди това на 8 юли стана сребърна медалистка на европейското първенство за девойки под 18 години в Гьор, Унгария.

Александра получи 17 гласа от участвалите в анкетата 20 спортни медии и редакции, а с 3 гласа остана Мирела Демирева. Начева бе наградена със значката „Златна България“ и с „Уикенд за двама“ от Пампорово АД.

Искам да благодаря на Пресклуб “България” за признанието и на треньора ми, с който работихме доста усърдно, за да постигнем този резултат. Доволна съм, на Европейското  първенство можеше да се представя малко по-добре, но може би и късметът ми изигра лоша шега. Седмица по-късно се поправих на Световния шампионат до 20 години. Можеше да е и по-добър резултатът, но бях малко изморена”, каза Начева пред журналистите след награждаването.

Тя коментира и емоциите около своя дебют на Европейското първенство при жените в Берлин, където постигна 13.39 м в квалификацията в тройния скок и не успя да намери място сред финалистките:

На Eвропейското за мъже и жени бях доста развълнувана, очаквах да се представя по-добре, но за мен това е ценен опит – гледах големите състезатели как загряват, как тренират и това ще ми помогне в бъдеще.”

В анкетата за „Треньор на месеца“  Стойко Цонов безапелационно спечели първото място със 100 % от гласовете – 20 и бе награден със значката „Златен трикольор“.

Благодаря на журналистите, които са гласували за мен. На Европейското за девойки до 18 години се получиха някои проблеми – не беше до късмет, а беше много зле технически изпълнено. Това беше денят на Висенте. Има състезатели, които в определен ден няма как да ги биеш, състезанието си е тяхно. Имах опасения дали ще се възстанови за Световното за девойки под 20 години в Тампере, защото имаше много пътувания. Още на квалификацията разбрах, че това е нашето състезание. Тогава тя изпълни втория си опит много добре и разбрах, че няма кой да я спре. До финала тя това не го знаеше, защото тези неща не се коментират със състезателите”, каза Стойко Цонов и коментира  участието на Начева на Европейското първенство за жени в Берлин:

Тя искаше да отиде, реших да й разреша да види за какво става дума. Интересното е, че подготовката за това Европейско беше много по-добра от  Световното в Тампере – в деня преди квалификацията се чувстваше отлично, но на състезанието  скочи около един метър по-малко. Това се случва често на млади състезатели, когато се сблъскат с по-големите. Това няма да го позволя отново – ще се постарая, когато участваме с големите, да се сборим с тях. Смятам, че това ще я амбицира да се представя по-добре в бъдеще.”

Сега на Александра й предстои участие на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Стойко Цоново поясни, че в близките дни ще направи план за подготовката й за това състезание. Той е леко притеснен, че се заминава на 2 октомври, а състезанията започват на 12, а не се знае там при какви условия ще се тренира.

Решението на МОК е всички състезатели да пристигнат в Буенос Айрес  на 2 октомври, така че не можем да избираме кога да пътуваме. Сигурен съм, че ще  направим отлична подготовка и се надявам на много добро представяне“, заключи Цонов.

Share Button