Берлин 2018: Мирела Демирева отново е вицешампионка на Европа

Мирела Демирева спечели сребърния медал на европейското първенство в Берлин след вълнуващо състезание на олимпийския стадион на 10 август.

Демирева изравно личното си постижение от 2.00 и отстъпи само на двукратната световна шампионка Мария Ласицкене (Русия), която се състезава като независима атлетика. Двете скочиха по 2.00, но Мирела от трети опит, а Ласицкене от втори. Бронзова медалистка е представителката на домакините Мари-Лоурънс Югфлайш. Германката завърши с 1.96.

Мирела започна състезанието с успех на 1.87 и 1.91, но преодоля 1.94 от втория си скок и изостана в класирането. След това 28-годишната българка, която тренира и живее в Холандия, пропусна 1.96 и 1.98.

Само Ласицкене остана да скача на 2.00, а Мирела преодоля летвата в трети опит и от пета позиция влезе в битка за титлата. Двете с Ласицкене се разбраха да пропуснат 2.02 и да скачат на 2.04, което щеше да бъде нов рекорд на шампионатите, но не успяха да се справят с тази височина.

Това е втория сребърен медал на Демирева от европейски шампионат. Преди две години в Амстердам 2016 българката скочи 1.96 за сребърния медал, който подели с Айрине Палшите (Литва), като днес литовката остана четвърта отново със същия резултат.

Демирева е втора и на олимпийските игри в Рио 2016, когато спортист и атлет на България за годината.

Share Button