Берлин 2018: Митко Ценов не успя стигне до финал, Иво Балабанов с личен рекорд

Двамата българи в подборните бягания на 3000 м стипълчейз на европейското първенство в Берлин – Митко Ценов и Иво Балабанов бягаха във втора серия.

В горещата сутрин на 7 август в германската столица Ценов, който участва за трети път на европейско първенство за мъже в тази дисциплина, се движеше с основната група в първите два километра. В последния километър националният рекордьор започна за изпитва затруднения и завърши девети с 8:36.39. При дебюта си на голямо първенство при мъжете Балабанов финишира 13-и с личен рекорд – 8:51.52.

В общото класиране от двете серии двамата българи са съответно 18-и и 25-и.

Най-бързи времена в подброрните бягания дадоха 19-годишният етиопец състезаващ се за Италия – Йоханес Чипинели – 8:28.41, Топи Райтанен (Финландия) – 8:28.48 – личен рекорд и защитаващият титлата си Махиедин Мехиси-Бенабад (Франция) – 8:28.61.

Всички 15 финалисти се събраха в рамките на 2 секунди, като последен във финала влезе Оле Хеселберг (Дания) – 8:30.44.

След финала Ценов каза пред българските медии в Берлин: „Бях готов за много силен резултат, но след втория километър вече усещах слабост и не можах да задържа темпото на другите. Планът беше в първите два километра да бягам с лекота и в последния да атакувам първите пет позиции за място във финала. Получи се обратното и накрая не можех да реагирам.

Иво Балабанов заяви: „Доволен съм, че при дебюта си на европейско първенство за мъже си направих личен рекорд. Имах възможност да бягам с най-добрите атлети на 3000 м стипълчейз в Европа, което е безценен опит. Преди шампионата починах няколко дни, а после разбрах, че получавам квота за шампионата. Имам възможност да бягам и под 8:50, а в следващата година ще преследвам резултати около 8:40.“

Share Button