Берлин 2018: Българите в първия ден на европейското първенство

Европейското първенство за мъже и жени в Берлин официално започва на 7 август (вторник) и ще продължи до 12 август (неделя).

Европейската атлетическа асоциация за първи път въвежда и Q ден на състезанието т. е. 6 август (понеделник) ще бъде посветен на квалификации в няколко дисциплини, а пет българи ще се опитат да преминат в следващите фази на еврошампионата.

На 6 август на Олимпийския стадион в Берлин в сериите на 100 м ще се състезават Денис Димитров, Петър Пеев и Инна Ефтимова, а в квалификациите на скок дължина ще участва Денис Ерадири.

На площад „Брайтшейдплац“, в центъра на Берлин, където ще бъдат всички церемонии по награждаването, старта и финала на маратона и спортното ходене е и квалификацията на гюле с участието на националния ни рекордьор Георги Иванов.

Целта на българите:

Денис Димитров и Петър Пеев трябва да се класират сред първите двама в серииите си на 100 м или да са сред петте най-бързи времена извън първите двама, за да отидат на полуфинал.

Място сред първите три в серията на Инна Ефтимова ще й даде директно класиране за полуфиналите. Четирите най-бързи времена извън тройката във всяка серия също ще я изпратят в по-горното ниво на еврошампионата.

Квалификационната норма на Денис Ерадири за финала на скок дължина е 8.00, а на Георги Иванов за финала на гюле е 20.40.

През тази година личния рекорд на Ерадири е 7.91, а на Иванов – 19.30.

Share Button