Отказаха неутрален статус на Чичерова

Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) отказа да предостави неутрален статут на олимпийската шампионка в скока на височина от Лондон-2012 Анна Чичерова.

Това означава, че рускинята няма да може да участва в състезания в чужбина.

Чичерова беше дисквалифицирана за две години през юли 2016 след повторна проверка на допинг пробата й от Олимпийските игри в Пекин през 2008 и лишена от бронзовия медал, който спечели там.

Нейното наказание обаче изтече на 30 юни и тя направи вече две състезания в Русия, като на последното скочи 1.98 м. 

Изкупила вината си, логично бе тя да има право да участва в международни състезания. 

Само като паралел, след две допинг прегрешения, срокът на последното от които бе намален от 8 години на 4, Джъстин Гатлин (САЩ) се върна на пистата и стана световен шампион на 100 м миналата година.

А миналата седмица ИААФ отказа да възстанови членството на Руската атлетическа федерация, която е със замразен статус. Така руските състезатели продължават да участват в международни състезания само като неутрални атлети – който бъде допуснат, разбира се. Нима има по-голяма обида от това да не чуеш химна и да не видиш развят флага на родината си, да не носиш националния екип и да бъдеш преследван като диверсант, ако дори нещо в облеклото ти напомня за национални символи?

На това му се вика политика. А когато се омешат политиката и спортът, губещият е спортът. И тези момчета и момичета, които са го избрали за своя съдба. Жалко, твърде жалко! 

 

Share Button