12 български атлети ще участват на еврошампионата в Берлин

Селекцията на България за еврошампионата в Берлин е готова.

Българска федерация лека атлетика обяви имената на дузината национали, които ще представят България в Берлин, и която включва седем жени и пет мъже.

Повечето от членовете на отбора ни имат богат опит, титли и медали от международни състезания от най-висок ранг.

Вицешампионката в скока на височина от предишното европейско първенство Амстердам 2016 и олимпийските игри в Рио 2016 Мирела Демирева показва страхотна форма през този сезон, където записа първо състезание над 2.00 м и първа победа в турнир от „Диамантената лига“. Демирева е четвърта в световната и европейската ранглиста.

Най-опитната в отбора е Ивет Лалова-Колио, която вече има две европейски титли на 100 м (2012) и на 200 м в зала (2005), както и два сребърни медала от предишния еврошампионат в Амстердам на 100 и 200 м, а финалите й на големи състезания в сприната са десетки. 34-годишната Ивет ще атакува отново медалите в двете дисциплини, като има за зестра няколко престижни победи през тази година.

Медалистките от европейски първенства в зала Габриела Петрова (троен скок) и Радослава Мавродиева (гюле) са готови за първите си отличия в сезона на открито. И двете са в отлична форма като Мавродиева доведе личния си рекорд до 18.95 – пето постижение в европейската ранглиста, а Петрова ще се стреми да подобри личното си постижение от 14.66 в германската столица.

Носителката на медали от състезания при девойки Инна Ефтимова (100 и 200 м), новата световна шампионка за девойки под 20 години Александра Начева (троен скок) и четвъртата от Универсиадата през 2017-а година Милена Миткова (скок дължина) се целят във финалите на техните дисциплини. Ефтимова спечели две титли на балканския шампионат за жени преди седмица, а 16-годишната Начева завоюва титла и сребърен медал от световно и европейско първенство при девойките в рамките на една седмица от 8 до 15 юли. За Миткова това ще бъде дебют на европейско първенство при жените, като тя получи право за участие в Берлин благодарение на мястото й в европейската ранглиста.

Денис Димитров (100 м) и Митко Ценов (3000 м стипълчейз) имат медали от първенствата при подрастващите, но все още чакат пробив при мъжете. 36-годишният Момчил Караилиев е най-възрастният участник в българския отбор, но е доказал, че може да влиза във финали на големи шампионати.

Петър Пеев (100 м) е дебютант в националния отбор при мъжете, а международният му опит е участие на еврошампионат при юношите през 2015-а.

Националният рекордьор на гюле и двукратен световен шампион при юношите Георги Иванов е най-опитният сред мъжете, но формата му през този сезон не е на обичайното ниво. Иванов има норматив за този шампионат от 2017-а година, а в Берлин ще има възможност да подобри личния си рекорд от тази година и да влезе сред финалистите.

Двама от най-силните ни атлети при мъжете – Тихомир Иванов (скок височина) и Георги Цонов (троен скок) пропускат шампионата поради травми. 

 

Българският отбор за европейското първенство в Берлин – 7-12 август:

 

МЪЖЕ:

ДЕНИС ДИМИТРОВ – 100 м

ПЕТЪР ПЕЕВ – 100 м

МИТКО ЦЕНОВ – 3000 стипълчейз

МОМЧИЛ КАРАИЛИЕВ – троен скок

ГЕОРГИ ИВАНОВ – гюле

 

ЖЕНИ:

ИВЕТ ЛАЛОВА-КОЛИО – 100 и 200 м

ИННА ЕФТИМОВА – 100 и 200 м

МИРЕЛА ДЕМИРЕВА – скок височина

ГАБРИЕЛА ПЕТРОВА – троен скок

АЛЕКСАНДРА НАЧЕВА – троен скок

РАДОСЛАВА МАВРОДИЕВА – гюле

МИЛЕНА МИТКОВА – скок дължина

Share Button