Руснаци спечелиха маратона „Белите нощи“

Състезанието се проведе в Санкт Петербург, Русия, през изминалия уикенд за 29-и път. 

Стартът и финалът бяха на Дворцовия площад, а трасето обикаляше най-живописните места из историческия център на един от най-красивите европейски градове. Общо 11 хиляди души от 60 страни участваха на двете дистанции: класическата 42.159 км и 10 км. 

Горещото време попречи да бъдат постигнати силни резултати. Руснаци заеха призовите места и при мъжете, и при жените. 

Победител в маратона при мъжете стана Олег Григоров, който завърши за 2:19:28 ч. Второто място зае Николай Волков с 2:22:29 ч, а третото – Александър Павленин с 2:23:20 ч. Победителят от последните две издания този път Юрий Чечун този път имаше проблеми по дистанцията и се отказа на 25-ия километър. 

Надпреварата при жените спечели Елисавета Ерохина с време 2:40:31 ч. Миналогодишната победителка Надежда Лещинская не можа да защити титлата и трябваше да се задоволи с второто място с 2:42:43 ч. Трета завърши Александра Каланова с 2:45:09 ч. 

Бягането на 10 км спечелиха Артур Бурцев при мъжете с 30:43 мин и съответно Луиза Дмитриева при жените с 34:42 мин. 

И любопитен факт. Един от участниците, завършил успешно класическата дистанция, за участие в състезанието е пристигнал от Москва не със самолет или с влак, а с… бягане. Това му е отнело седем дни. Нетрадиционното придвижване е било с благотворителна цел: събиране на пари за деца в интернат. 

 

 

Share Button