Беатрис Чепкоеч – нов световен рекорд на 3000 м с препятствия!

Беатрис Чепкоеч буквално смачка досегашния световен рекорд в бягането на 3000 м с пр. при жените. 

Това се случи по време на поредния етап от „Диамантената лига“, който се проведе на 20 юли. 

Кенийката спря хронометрите на 8:44.42 мин, което е с цели 8 минути по-силно от досегашното постижение на нейната сънародничка по рождение, но представляваща Бахрейн Рут Джебет (8:52.78 мин). 

Беатрис Чепкоеч е на 27 години. Висока е 1.70 м, тежи 54 кг. До този момент върхът в нейната кариера е сребърният медал на 1500 м от Игрите на британската общност през тази година. Има и бронзово отличие на 1500 м от Африканските игри през 2015 г. Всъщност тя преобръща наопаки стандартите, като именно през 2015 година се появява за първи път на писта, а преди това се подвизава из Германия и Холандия, участвайки в второразредни състезания. 

Тази година обаче беше успешна за Чепкоеч, която водеше световната ранглиста за сезона до този момент с 8:59.36 мин. Всъщност новата световна рекордьорка можеше да спечели първия си медал от голям шампионат, а с това и признание, още през миналата година на световното първенство в Лондон, но тогава тя изненадващо пропусна водното препятствие, после се върна, за да го прескочи, а с това загуби време и уби ритъма си. 

Вече е световна рекордьорка, с победа в „Диамантената лига“. Догодина има световно първенство. Беатрис Чепкоеч е в златна възраст за една бегачка на средни и дълги разстояния, така че може да очакваме – най-доброто предстои. 

Share Button