Балканският шампионат в Стара Загора събира атлети от 18 държави

Около 600 атлети от 18 държави ще вземат участие в Балканския шампионат в Стара Загора на 20-21 юли (петък и събота).

Това обяви днес по време на официалната пресконференция проведена в общината Добромир Карамаринов, президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ).

Искам да благодаря на клуба по лека атлетика „Берое“ и община Стара Загора за доброто сътрудничество при организирането и на тази най-мащабна атлетическа проява в България и на Балканите за годината, заяви Карамаринов. – Без тази подкрепа Балканиадата през 2013-а, Европейския отборен шампионат през 2015-а, и Атлетическата гала през 2017-а нямаше как да се случат в Стара Загора. Радвам се, че Стара Загора стана любима атлетическа дестинация на всички страни от Балканите. Очаквам много силно състезание, защото то е последното на което могат да се покрият нормативи за Евро 2018 в Берлин. Шампионатът на АБАФ ще е и едно от най-силните състезания и за по-младите атлети, защото не всеки път могат да мерят сили с елита от 18 държави и то пред пълни трибуни. Очакванията са ми за чудесна атмосфера, силно състезание и отново през следващите години и балканската и европейската атлетика да бъдем тук в Стара Загора„. Карамаринов си пожела и представителите на Балканите в отбора на Европа за Континенталната купа през септември да са повече.

Стара Загора за пореден път доказа, че е един спортен град. Благодаря на г-н Карамаринов, че избраха нашия град за домакин на тази Балканиада. Това е третото състезание от този ранг, което приемаме след 1985 и 2013-а. Тези два дни ще станат един голям празник за нашия град. Общо над 1000 състезатели, съдии, доброволци са тук в Стара Загора за Балканиадата. Постарали сме се всички изисквания по организацията на това мащабно състезание да бъдат покрити. Заради топлото време голяма част от стартовете ще са на осветление, за да могат състезателите и зрителите да имат по-голям комфорт. Радваме се, че всички водещи състезатели на България без контузената Ивет Лалова-Колио ще са тук и ще участват„, заяви пред медиите Красимира Чахова, зам. кмет на Стара Загора.

Президентът на СКЛА „Берое“ Иван Колев благодари за подкрепата на община Стара Загора и АБАФ, че са приели кандидатурата на града за домакин на Балкански шампионат.

Още през 2015-а година след европейския отборен шампионат бяхме наречени от медиите Атлетическата столица на България. От тогава се задължихме да държим това високо ниво при организацията на състезания. Още повече, че тази година нашия клуб навършва 60 години. С разрастването на АБАФ и отговорността пред нас като домакин стана по-голяма. Радвам се, че елита ни в атлетика е тук и каня всички приятели на атлетиката от цяла България да дойдат и да подкрепят националите ни през двата дни на Балканиадата, сподели още Иван Колев.

Легендарната ни атлетка в скока на височина от близкото минало и настоящ член на УС на СКЛА „Берое“ Емилия Драгиева разкри, че входът за всички зрители и в двата дни ще е безплатен, и всички са добре дошли.

Благодаря на всички хора свързани с организацията и лично на госпожа Чахова, която подкрепи с екипа си този голям празник на леката атлетика. Щастлива съм, че нашия прекрасен стадион, ще приеме Балкански шампионат по лека атлетика. Желая на състезателите да завършат здрави и да си направят тук лични постижения„, заяви Емилия Драгиева. Официалното откриване на Балканиадата ще е в петък (20 юли) от 18:00 ч.

Share Button