Балканските игри отново в „Меката” на Българската атлетика

За пореден път  Стара Загора е домакин на авторитетно атлетическо състезание.

71-ият балкански шампионат ще се проведе в „Града на липите“ на 20 и 21 юли (петък и събота) на стадион „Берое“. Това домакинство е резултат от една традиция  с трайна история. Множество постоянни фактори са в основата на този феномен. Без да ги степенуваме по важност ще отбележим по важните от тях.

          Старозагоската атлетика в лицето на нейните състезатели, треньори и ръководители е една водещите в България. Особенно място в националната атлетика заемат  бившата световната рекордьорка в скока на височина Людмила Жечева-Андонова с нейният уникален рекорд от 2.07, нейната колежка,  носителката на бронзов медал от световно първенство в зала (1987) и член на престижния клуб на състезателките преодолели 2.00 Емилия Драгиева. Компания на тези супер звезди правят редица други старозагоски атлети и атлетки представяли достойно България на международната атлетическа сцена през годините. Ще си позволим да ви припомни някои от тях. При жените това са  Донка Нанева (многобой), Иванка Венкова-Запрянова (спринт, скок дължина и многобой), Росица Екова и Петя Кирева-Страшилова (бягания на средни и дълги разстояния), София Събева (100 и 400 м препятствено бягане). При мъжете в спринта: Божидар Дяков (100 и 200 м),  Динко Пенев (400 м), Жельо Добрев (400 м) в бяганията на средни и дълги разстояния: Диан Петков (800 м), Емил Кадиров (5000 и 10 000м), маратон Хикмет Расимов и Стайко Стайков, стипълчейз Иван Иванов, многобой Спас Гулев.

В настоящият момент от името на атлетическият клуб „Берое” се състезава голямата звезда на националната атлетика, носителката на сребърен олимпийски медал Мирела Демирева, както и националните състезатели Денис Димитров (100м.), Иван Попов (бягане на средни и дълги разстояния), Стефан Стефанов и Велин Коваленко (400 м), Марк Славов и Кольо Нешов (копие). Зад успехите на тези атлети стоят поколения от  изтъкнатите български треньори като Иван Костин, Младен Събев, Божидара Гулева, Донка Нанева, Румяна Симеонова, Стефан Пейчев, Стайко Стайков.  

Треньорският екип на атлетически клуб  „Берое” се води от заслужилият треньор Тодор Гургуриев, а в него влизат треньори от различни поколения. Старозарските треньори са представени на най-високо ниво в чужбина от  Владимир Симеонов, който води националният отбор на Виетнам. Под негово ръководство виетнамските атлети постигат значими успехи в рамките на азиатските първенства.

Адмистративното ръководство на „Берое” е създало стройна организация, която обезпечава съвременни и модерни условия за подготовка на подрастващите старозагорски атлети. Благодарение на отличното взаимодействие с ръководството на общината и лично с кмета на града непрекъснато се подобрява наличната материална база. Главните  двигатели на този процес са президента на клуба Иван Колев и неговите сътруднички – изпълнителния директор на клуба – заслужилият майстор на спорта Емилия Драгиева и зам. кмета на на града Красимира Чахова, която освен и ръководител е лице на ветеранската атлетика в града – световна щампионка за своята възрастова група в бягането на 2000 м стипълчейз.

 Със своята модерна атлетическа база  Стара Загора е предпочитана от българските атлети, като място за състезания и подготовка. Лекоатлетическата писта на стадион Берое се слави, като една от най-бързите в Европа.

Историческа остава за тази писта остава датата 20.09.1988 година! Тогава великата българска атлетка Йорданка Донкова в навечерието на най успешните за  Българската атлетика Олимпийски игри  поставя уникалният си световен рекорд  12.21 сек.  в бягането на 100 м с препяствия. На тази писта българските лекоатлети са постигнали още следните постижения от световна величина:

Стефка Костадинова 2.04 (скок на височина);

Христо Марков 17.30 (троен скок);

Анелия Нунева 10.90 и 22.73 (100 и 200 м);

Светла Пищикова 12.36 (100 м пр);

Силвия Монева 6.76 (скок дължина);

София Божанова 14.98 (троен скок);

Мирослав Чочков 1:46.74 (800 м)  и 2:18 (1000 м);

Тома Томов 48.98 (400 м. пр.);

Венцислав Радев 13.66 (110 м  пр.);  

Цветанка Христова 71.90 (диск);

Антоанета Селенска 66.40 (копие);

Иван Танев 77.80 (чук);

 Светла Миткова 20.13 (гюле) и т. н.

Неизброими са националните рекорди и личните постижения за различните възрастови групи постигнати на този стадион.

Интересът и позитивното отношение на старозагорска спортна публика към леката атлетика създава неповторима атмосфера по време на състезанията. Трибуните на стадиона са пълни с компетентни любители на този спорт. Всяко едно състезание на международно и национално ниво се превръща и в спонтанна среща на редица поколения лекоатлети. Така ще бъде и на предстоящите Балкански игри, които несъмнено ще се превърнат в поредният празник за спорт номер едно в България и в света.

Ръководителите на Асоциацията на Балканските атлетически федерации определяйки Стара Загора за домакин на това престижно състезание  са убедени, че то ще бъде проведено на най-високо ниво, което ще позволи на участващите атлети да направят своята последна проверка преди участието си в  Европейското първенство в Берлин, което по своя характер и интерес се явява второто по значимост спортно събитие за годината на старият континент след Световното първенство по футбол.

Проф. Петър Бонов

   

Share Button