Министерството на спорта почете успехите на Александра Начева

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетни плакети на световната шампионка на троен скок за девойки под 20 години Александра Начева и нейния треньор Стойко Цонов в сградата на министерството в София на 18 юли.

На награждаването присъства и президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов.

Начева спечели световната титла на 15 юли в Тампере, Финландия, а седмица преди това взе и сребро на еврошампионата за юноши и девойки под 18 години в Гьор, Унгария.

Министър Кралев, който е бивш атлет в бяганията на средни и дълги разстояния, публикува пост в социалната мрежа „Фейсбук“ под заглавие „Александра Начева прави чудеса на пистата“ , с който анализира професионално успехите на 16-годишната пловдивчанка: 

За мен беше удоволствие да връча почетни плакети на Александра Начева и нейния треньор Стойко Цонов за спечелената титла в тройния скок от Световното първенство по лека атлетика до 20 години в Тампере (Фин) и сребърния медал от Европейското първенство до 18 г. в Дьор (Унг). Българската скачачка извоюва златото с отличните за възрастта й 14,18 м. Този резултат е европейски рекорд за девойки до 18 г. и най-добро постижение в света за сезона за девойки до 18 и до 20 г. Това е първа световна титла за България в тази възрастова група от 2006 г. насам.
Благодаря им за това, което направиха. Световна титла с толкова сериозен резултат е нещо фантастично и искрено ги поздравявам за успеха. Прекрасно е, че Александра ще участва и на Европейското първенство за мъже и жени, защото там тя ще придобие безценен опит. Аз съм убеден, че Алекс ще премери успешно сили с най-големите, а след това очаквам да спечели квота и за Олимпийските игри в Токио.
Освен на Европейското първенство за мъже и жени в Берлин през август, на Александра Начева предстои и участие в Летните младежки олимпийски игри в Буенос Айрес през октомври.“

Share Button