АБАФ пред поредният Балкански шампионат по лека атлетика!

,,Учих, но забравих,

видях и запомних,

направих го и го разбрах”.

Конфуций.

На 20 и 21 юли (петък и събота) Стара Загора е домакин на едно от  най-старите регионални атлетически състезания в света – Балканския шампионат.

В исторически аспект балканските шампионати са един от основните фактори, които обуславят развитието на атлетическия спорт в региона. Закономерно и в унисон с обществено икономическите и социални промени в Света и Европа тези шампионати преминават през различни етапи и нива в своето развитие. Едно е обаче тяхното непреходно качество, да обединяват балканските народи посредством ценностите заложени в олимпийската идея. В тази връзка ще отбележим огромната роля на Асоциация на Балканските атлетически федерации – АБАФ. В последното десетилетие нейната активна дейност се превърна в модел на съвременна международна спортна организация в рамките на авторитетните ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) и ЕАА (Европейската атлетическа асоциация). Добрата организация и високата ефективност в дейността на АБАФ я направи привликателен партньор за редица национални атлетически федерации, които макар и извън географското разположение на техните страни от Балканския полуостров се присъединиха като редовни членове на асоциацията и  момента тя наброява следните 18 редовни члена: Албания, Армения, Босна и Херцоговина, България, Хърватия, Кипър, Грузия, Гърция, Израел, Косово, Бивша Югославска Република Македония, Молдова, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Словения, Турция и Украйна. Това е почти 40% от членовете на Европейската атлетическа асоциация.

Положителните резултати от дейността на АБАФ и нейното стабилно състояние неизменно и безпорно се свързва с името на нейният президент Добромир Карамаринов. Той пое ръководството на борда на асоциацията през 2010-а в едно състояние на „летаргия” и рутинно съществувание, продължение на на консервативни и демодирани традиции. Не е тайна, че в началото на първият мандат на Карамаринов повечето деятели от Балканските страни бяха настоени скептично и не вярваха, че ще се получат някакви съществени промени в съществуващото статукво. Сега, обаче  подобни настроения са най-малко смешни. Фактите сочат високият рейтинг на асоциацията. Оценките, които поставят на нейната дейност изтъкнатите ръководители на Световният и Европейски спорт, като Себастиян Коу (президент на ИААФ), Сергей Бубка (първи вицепрезидент на АБАФ), Томас Бах (президент на МОК), Свен Арне Хансен (президент на ЕАА) и т.н., са повече от отлични. Състезателният календар на асоциацията е изключително богат. Той покрива цялостният спектър характерен за Международния атлетически календар. Лекоатлети от страните членки на асоциацията печелят медали от най-авторитетните международни атлетически състезания Олимпийски игри, Световни първенства, Европейски първенства, Световни студентски игри. Тези атлети се подготвят от опитни треньори, които са носители на най-новите и прогресивни тенденции в съвременният тренировъчен процес. Повишена е значително ефективността в организацията на състезания на всички нива от подрастващи  до елитни атлети.

Предстоящите 71-и Балкански атлетически игри са само епизод от многоликата дейност на асоциацията, но въпреки това тя е един висок жалон, които потвърждава успеваемостта на модела Асоциация на Балканските атлетически федерации.

Автор: Проф. Петър Бонов-почетен вицепрезидент на Европейската асоциация на треньорите по лека атлетика.

Share Button