Най-силните състезания на еврошампионата в Гьор бяха с участието на българите

Европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Гьор, Унгария (5-8 юли) записа няколко исторически постижения в историята на леката атлетика.

При юношите бе поставен световен рекорд в тази възрастова група (ИААФ води тези постижения като най-добри в света за всички времена, а не като рекорди) в мятането на чук с 5-килограмов уред. Украинецът Михайло Коклан подобри върховото постижение с 87.82 в последния си опит, което бе най-силното постижение на шампионата. Единствен от останалите финалисти на 7 юли – българинът Валентин Андреев успя да запише опит над 80 метра. Една година по-малък от Коклан Валентин метна 81.41 за сребърния медал, а личният рекорд на родния талант е 83.09 от блаканският шампионат в Истанбул.

Коклан доказаха силата си седмица след това, когато на световното първенство за юноши и девойки под 18 години в Тампере, Финландия се класираха без проблеми за финала и с 6-килограмовия уред заеха съответно второ и десето място при батковците.

Другото супер постижение в Гьор бе световният рекорд на седмобой при девойките поставен от Мария Висенте (Испания), която си направи седем лични рекорда в седемте дисциплини: 100 м с препятствия – 13.25, скок височина – 1.72, гюле – 13.77, 200 м – 23.78, скок дължина – 6.37, копие – 43.28 и 800 м – 2:23.29. Така испанката от кубински произход събра 6221 точки и подобри световния рекорд на Алина Шух (Украйна) 6186 точки поставен на предшно европейско първенство за девойки под 18 години в Тбилиси, Грузия през 2016-а.

Висенте не се задоволи само с тази титла и участва на троен скок, където преследваше и квота за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през октомври, тъй като там седмобоят не е включен в програмата.

Финалът на троен скок се превърна в една от атракциите на шампионата, тъй като Висенте поведе с първия опит на нашата Алкесандра Начева (водачка в световната ранглиста с 14.00) като скочи 13.84 в първия си опит. Начева успя да я изпревари с 13.88 в шестия си скок, но Висенте отговори с нов личен рекорд от 13.95.

Александра си тръгна със среброто от Гьор, но седмица по-късно спечели световното злато при по-големите в Тампере с 14.18 – десето постижение в Европа при жените.

И още едно топ постижение при девойките от Гьор: 16-годишната Ярослава Махучих (Украйна) заслужи титлата на скок височина с 1.94 – първи резултат при девойките в света и девето постижение в Европа при жените. Конкуренция на Мирела Демирева? Ще видим в Берлин!

Share Button