Европейско сребро и драматично състезание за Александра Начева в Гьор

Александра Начева спечели сребърния медал на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Гьор, Унгария на 8 юли.

Начева започна с 13.43 (1.6) в първия си опит, но европейската шампионка и световната рекордьорка на седмобой Мария Висенте (Испания) регистрира личен рекорд още в първия си скок с 13.84 (1.6) и 13.72 (1.3) във втори опит.

След няколко фаула Александра успя да излезе начело в шести опит с 13.88 (0.7), но испанката веднага си върна първата позиция с последния опит в състезанието – 13.95 (1.1). Бронзът остана за финландката Джесика Кахара, която доведе националния рекорд с 13.29.  

Това е първия медал на Александра Начева от европейско първенство, след като през 2017-а тя завоюва сребро на световното първенство за девойки под 18 години и стана четвърта на евврошампионата за девойки под 20 години.

Сребърният медал й носи квота за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина през октомври.

Квоти за игрите от Гьор заслужиха и сребърният медалист на чук Валентин Андреев, петият от финала на 200 м – Веселин Живков и деветата на гюле Яна Копчева.

С двата сребърни медала на Александра Начева (троен скок) и Валентин Андреев (чук) България е на 19-о място в класирането по медали и на 21-о място в ранглистата по точки.

Share Button