Сребърен медал за Валентин Андреев във финал със световен рекорд

Валентин Андреев завоюва сребърния медал във финала на чук на европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Гьор, Унгария на 7 юли.

Балчиклията метна 5-килограмовия уред на 81.41 още в първото си влизане в сектора и записа още два сполучливи опита със 76.70 и 76.24.

С този резултат Андреев спечели сребърния медал и квота за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през октомври. Далеч зад българина остана бронзовия медалист Томаш Райшик (Полша) с личен рекорд от 76.01.

Властелинът в дисциплината се казваше Михало Коклан (Украйна). Световният шампион за тази възрастова група от Найроби 2017 започна с 83.74, а във втори и трети опити подобри без проблем резултата си с 86.60 и 87.00, а в последното си мятане подобри и световния рекорд с 87.82.

Валентин Андреев и Михало Коклан ще участват след няколко дни и на световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Тампере, Финландия.

Медалистите на чук юноши в Гьор бяха наградени от първият вицепрезидент на Европейската атлетика и президент на БФЛА и АБАФ Добромир Карамаринов. 

Share Button