Атлетиката загуби Ирена Шевинска

Легендарната полска атлетка Ирена Шевинска почина на 72 годишна възраст на 29 юни във Варшава след дълга битка с рака.

Шевинска започва бляскавата си международна кариера през 1964-а, когато е само на 18 години,  и олимпийските игри в Токио, под моминското си име Кирзенщайн, печели злато с полска щафета на 4х100 м, както и два сребърни медала на 200 м и скок дължина.

Четири години по-късно на игрите в Мексико е олимпийска шампионка на 200 м със световен рекорд и взима бронзов медал на 100 м. През 1972-а прибавя още едно бронзово олимпийско отличие в кариерата си на 200 м.

На следващата година (1973-а) тя открива истинската си дисциплина 400 м и става първата жена в историята пробягала дистанцията под 50 секунди. През 1976-а година, на четвъртите си олимпийски игри, в Монреал, Канада, Ирена става шампионка на 400 м със световен рекорд – 49.28, което все още е върховото постижение на Полша.

Между 1974-а и 1978-а тя печели 34 поредни финала на 400 м. Една от емлематичните й победи е на първата световна купа през 1977-а  в Дюселдорф, където надделява над бъдешата световна рекордьорка в дисциплината Марита Кох в драматичен финал.

В допълнение към олимпийските й успехи Шевинска властва и на европейската атлетическа сцена с пет титли, като един от успехите й включва трипъл през 1966-а със злато на 200 м, скок дължина и 4х100 м.

Ирена има десет световни рекорда на 100 м, 200 м и 400 м и единствената атлетка или атлет в историята , която е държала върховите резултати на тези дисциплини.

Спортната й кареиера завърша на петите й олимпийски игри в Москва 1980, когато се контузва в полуфиналите.

Шевинска започва да работи за световната атлетика веднага след това, като президент на полската атлетиска федерация и на различни длъжности в Европейската атлетическа асоциация и ИААФ. През 1998-а година става член на Международния олимпийски комитет, а през 2005-а е избрана като третата жена в съвета на ИААФ. Тя е била и вицепрезидент на Полския олимпийски комитет.

Видни личности от света на световната атлетика споделиха спомени за изключителаната Ирена Шевинска.

Президентът на ИААФ сър Себастиян Коу си спомня: „През 2012-а година с Ирена инспектирахме олимпийския парк в Лондон и голяма група работници спряха да работят щом ни видяха. Всички се насочиха към нашата група от няколко човека от МОК и мислехме, че ще ни поздравят, но всички те ни подминаха, отидоха при Ирена и прекараха повече от половин час с нея. Те бяха поляци, а за тях тя бе национален герой.“

Олимпийската и световната шампионка и рекордьорка на чук Анита Влодарчик написа в профила си в Туитър под снимка с Ирена Шевинска: „Ще ни липсваш. В Рио, моята мечта се сбъдна и имах удоволствието да получа златния медал от теб. По време на церемонията плаках от радост, сега плача от загубата на една велика личност.“

Погребението на Ирена Шевинска ще бъде на 5 юли в катедралата на Варшава, а лично президентът на Полша Андрежей Дуда ще изпрати великата атлетка.

Share Button