Александър Спасов и Мария Николова спечелиха Обиколката на Витоша

Нови рекорди бяха постигнати в престижното традиционно състезание. 

Александър Спасов спечели за първи път в своята кариера 100-километровата Обиколка на Витоша. Той поведе от самото начало и успя да удържи преднината си докрая. Времето на победителя е 8:12:06 ч, което е нов рекорд на трасето и е по-добро с половин час от времето, с което миналата година спечели Александър Гридин. Средното темпо на Спасов е 5:02 мин/км. По пътя към победата той ползваше услугите на негови приятели – пейсмейкъри, които задаваха темпото му. 

Единствен сериозна съпротива на победителя оказа Ивайло Атанасов, който бе шампион преди две години и втори миналата година. На това трасе (тъй като трасето бе променяно) той също си направи личен рекорд – 8:30:17 ч, но това му стигна само за второто място. Ивайло, който тренира под ръководството на Румен Механджийски, лекуваше травма тази пролет и това му попречи да се подготви по-целенасочено за състезанието. За „Атлетика“ той сподели, че е доволен от бягането си – средна скорост 5:13 мин/км, както и от трасето, което е било леко кално, но с подходяща екипировка не е имало проблем. 

На трета позиция при мъжете се класира Тодор Цанков с 8:43:46 ч. 

При жените поредна победа за Мария Николова, която защити титлата си от миналата година, а това е и общо четвърта в кариерата й. В общото класиране Мария бе девета и също така подобри личното си постижение и рекорда на трасето с цели 12 минути. Сега тя завърши за 9:37:44 ч. След нея на второ място се класира Надежда Ангелова с 10:00:15 ч, а на трето – Симона Неделчева с 11:00:51 ч. 

 

Общо около 850 бегачи застанаха на старт тази година в най-атрактивното и популярно състезание на свръхдълги дистанции у нас. Желаещите бяха много повече, но от съображения за сигурност организаторите ограничиха броя на участниците.

Класирането може да видите тук

Share Button