Диамантена лига 2018: Само небето е с лимит за Ечевария – скок дължина – 8.83

Скокът на дължина може би откри своя бъдещ крал на турнира от „Диамантената лига“ в Стокхолм на 10 юни и той се казва Хуан Мугел Ечевария.

19-годишният кубинец прелетя на 8.83 с минимален вятър над допустимото от правилника – 2.1 м/с. Ечевария поведе в четвъртия си опит с 8.50 (0.2), направи фаул в петия и избухна в последното си засилване като сътвори най-силния скок от 23 години насам. Олимпийският шампион Джон Хендерсън (САЩ) зае второто място с 8.39, а световният първенец Луво Манионга (РЮА) претърпя рядка загуба като скочи 8.25.

Друг тийнейджър пък победи мъжете в овчарския скок. 18-годишният швед, който тренира и живее в САЩ, Арманд Дупландис (САЩ) единствен скочи 5.86 и взе „скалповете“ на няколко световни шампиони в зала и на открито начело с последния – Сам Кендрикс (САЩ). Сам остана втори с 5.81

На диск мъже отново бе подобрен най-добрият резултат в света за сезона с 69.67 на Федрик Декърс – нов рекорд на Ямайка. Световният шампион Андриус Гудзис (Литва) си направи личен рекорд 69.59, но той не му стигна за победата. Ехсан Хадади (Иран) е трети с 67.68.

В скока на дължина при жените – четири атлетки се събраха в четири сантиметра като първите две Лорейн Уджен (Великобритания) и Малайка Михабо (Германия) скочиха 6.85, но Уджен имаше по-добър втори опит. Трета е Кристабел Нети (Канада) с 6.83 пред световната шампионка в зала Ивана Шпанович (Сърбия) – 6.81.

Санди Морис (САЩ) направи рекорд на турнира на овчарски скок с 4.86.

Мария Ласицкене (Русия) записа 42-ата си поредна победа, но този път Мирела Демирева за първи път скочи 2.00, колкото и Ласицкене, но от трети опит.

Share Button